Berekenen.nl
Geplaatst op 21 juli

Uitvaartverzekering: dit moet je weten.

Een uitvaartverzekering is niet verplicht, maar kan wel verstandig zijn om af te sluiten. Vaak neem je een uitvaartverzekering, zodat nabestaanden niet de kosten hoeven te betalen als er weinig spaargeld is. Maar ook als je wel voldoende spaargeld hebt, kan een uitvaartverzekering interessant zijn. Er zijn drie soorten uitvaartverzekeringen: een naturaverzekering (ook wel bekend als de combinatie-uitvaartpolis), de sommenpolis en de kapitaalverzekering.

Naturaverzekering

Met die pakket ben je verzekerd voor diensten en producten, vaak in combinatie met een vrij te besteden bedrag. Met dat bedrag kun je extra kosten en speciale wensen bekostigen. Als je voor dit pakket gekozen hebt, zit je ook vast aan de uitvaartonderneming van de verzekeraar.

Sommenpolis

Als je een sommenpolis hebt afgesloten, dan krijgen nabestaanden een vast bedrag uitgekeerd dat vrij besteed kan worden. Zo kunnen ze ook van het geld op vakantie gaan in plaats van dat ze de uitvaart ermee betalen.

Kapitaalverzekering

Bij deze verzekering kunnen nabestanden het bedrag alleen besteden aan de uitvaart. Bij de kapitaalverzekering kun je zelf kiezen voor een uitvaartverzorger, of de verzekeraar kiest er één voor jou.

Is een uitvaartzekering interessant voor jou?

Een uitvaartverzekering levert meer op dan een spaarrekening vanwege de huidige lage spaarrentes. Als je jaarlijks ook de vermogensrendementsheffing betaalt, houd je nauwelijks iets over van de spaarrente. Als je via een uitvaartverzekering spaart, betaal je geen vermogensbelasting als het verzekerd bedrag niet hoger is dan 7232 euro.

Vergelijken van uitvaartverzekeringen

Als je ervoor gekozen hebt om een uitvaartverzekering af te sluiten, dan kun je de verzekeraars met elkaar gaan vergelijken. Zet eerst op een rijtje wat jouw uitvaartwensen zijn en hoeveel jouw uitvaart ongeveer mag kosten. Daarna bepaal je wat voor soort uitvaartverzekering je kiest (de naturaverzekerjng, sommenpolis en kapitaalverzerzekering, zoals hierboven gezegd) en of je een vrije keuze wil in de uitvaartverzorger. Bij alle verzekeraars ben je in principe vrij in de keuze van uitvaartverzorger.

Lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap

Wil je geen uitvaartverzekering afsluiten, omdat het je bijvoorbeeld te veel geld kost? Dan kun je ook je lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap. Dit kost je helemaal niets en je nabestaanden hoeven ook nikst te betalen. Wel goed om te weten is: nabestaanden krijgen niks van je lichaam terug. Ziekenhuizen hebben veelal wel een herdenkingsmonument voor nabestaanden.

Uitvaartverzekering berekenen

Maar welke uitvaartverzekering past nou het beste bij jou? Via verschillende opties kun je hier berekenen welke uitvaartverzekering aan jouw wensen voldoen en welke uitvaartverzekeraar het goedkoopste is.