Berekenen.nl
Geplaatst op 23 april

Uitvaartverzekering

Het liefst denk je er niet aan je eigen uitvaart voor te bereiden, helaas is het wel de realiteit. Daarom is het zeker belangrijk om een uitvaartverzekering af te sluiten, een uitvaart kost namelijk veel geld en het is belangrijk om na te denken hoe je dit wilt regelen. Wat zijn je wensen en hoe moet dit straks betaald worden? Doe je dit niet dan zadel je jouw nabestaanden op met veel moeilijke keuzes en hoge kosten.

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering verzeker je jouw uitvaart. Bij overlijden kan hier de crematie of begrafenis van betaald worden. Tijdens je leven betaal je een bepaalde premie en als je komt te overlijden wordt er een afgesproken bedrag uitgekeerd of wordt de uitvaart in natura geregeld. Zo weet je zeker dat jouw nabestaanden niet met onverwachte kosten komen te zitten.

Is een uitvaartverzekering nodig?

Het is niet altijd nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Wat verstandig is verschilt per persoon. Zo’n 70% van de Nederlandse bevolking heeft een uitvaartverzekering. Wil je geen uitvaartverzekering afsluiten, dan kun je er ook voor kiezen om zelf geld opzij te zetten voor jouw uitvaart. Dit moet natuurlijk financieel wel kunnen. Uiteindelijk zal je een bedrag tussen de 7.000 en 10.000 euro bij elkaar moeten sparen, want dat kosten een uitvaart in Nederland gemiddeld. Door een uitvaartverzekering af te sluiten weet je zeker dat er uiteindelijk genoeg gespaard is om alles te betalen.

Wat kost een uitvaart?

Een gemiddelde uitvaart kost tussen de €7000,- en €10.000,- euro. Het uiteindelijke kostenplaatje is echter geheel afhankelijk van jouw persoonlijke wensen. Je kunt het goedkoper houden, maar ook duurder als je bijvoorbeeld een speciaal soort grafsteen wenst. De kosten van een uitvaart verschillen enorm, je kunt een uitvaart dus zo duur maken of zo goedkoop houden als je zelf wilt. Een uitvaartondernemer kan je helpen om de kosten zoveel mogelijk te beperken.

Voor- en nadelen uitvaartverzekering

Het voordeel van een uitvaartverzekering is dat je jouw nabestaanden niet met kosten opzadelt voor de uitvaart. Dit kan een fijne gedachte zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken of er geld is om de uitvaart te betalen, dit is geregeld via de verzekering. Daarnaast is het voor de nabestaanden heel duidelijk wie zij moeten bellen als je komt te overlijden. Dat is wel zo prettig. Het nadeel is dat soms in praktijk blijkt dat niet alle kosten gedekt zijn. Nabestaanden moeten dan alsnog een deel zelf betalen. Laat je daarom goed informeren waarvoor je precies verzekerd bent. Ook kunnen verzekeringen hun premies verhogen. Wil je je verzekering behouden, dan zal je een hogere premie moeten betalen.

Uitvaartverzekering berekenen

Maar welke uitvaartverzekering past nou het beste bij jou? Via verschillende opties kun je hier berekenen welke uitvaartverzekering aan jouw wensen voldoen en welke uitvaartverzekeraar het goedkoopste is.