Berekenen.nl
Geplaatst op 14 januari

Uitkering uit de uitvaartverzekering is onbelast voor de erfbelasting

Bij een uitvaartverzekering gaat het om een tegemoetkoming in de kosten, die in de meeste gevallen voldoende dekkend zal zijn. De uitkering uit de uitvaartverzekering vormt daarnaast een vorm van erfenis, waardoor het van belang is die op de juiste manier mee te nemen in de aangifte. Het is van belang om de uitkering uit de uitvaartverzekering van de uitvaartkosten af te trekken, omdat die gelden als drukkende kosten op de nalatenschap.

Onbelast tot een maximum in box 3

Het is mogelijk om tot een kleine €7.000 aan uitkering uit een uitvaartverzekering te ontvangen, zonder dat daar belasting over hoeft te worden betaald. Dat bedrag is belastingvrij voor de inkomstenbelasting en is vervolgens ook vrij van de erfbelasting. Dat betekent dat het tot dat bedrag mogelijk is om het bedrag te ‘erven’ en in te zetten voor de uitvaart. Op die manier kun je er tijdens je leven voor zorgen dat je als het ware een spaarpot creëert voor op het moment dat je komt te overlijden, zodat nabestaanden de uitvaart kunnen verzorgen.

Uitvaartverzekering berekenen

Wil je zelf een uitvaartverzekering berekenen, om na te gaan welk bedrag je dient in te leggen om tot een goede uitkering te komen of waar je op kunt rekenen op basis van de inleg die je doet? Je kunt online een uitvaartverzekering berekenen en die direct afsluiten, zodat je op voorhand goed weet waar je aan toe bent. De uitvaartverzekering kun je meteen afsluiten, het is over het algemeen verstandig om dat al op jonge leeftijd te doen en met een klein bedrag per maand te sparen voor je eigen uitvaart.