Berekenen.nl
Geplaatst op 17 november

Is het verstandig om te besparen op je uitvaartverzekering


Veel mensen denken dat een uitvaartverzekering niet belangrijk is, maar het is wel belangrijk om er een af te sluiten aangezien een uitvaart hoog in de kosten kan oplopen.

Wat kost een uitvaart ongeveer?

Veel mensen onderschatten vaak hoeveel een uitvaart kan kosten. Het is namelijk niet goedkoop om een uitvaart te organiseren voor een dierbare. Veel mensen schatten de kosten van een uitvaart dan ook vaak veel te laag. De gemiddelde kosten liggen namelijk rond de 7.500 euro, maar kunnen uiteenlopen van 3.500 euro tot 15.000. Het is dus niet heel erg goedkoop om een uitvaart te organiseren. Daarom hameren ook steeds meer mensen er op dat je een uitvaartverzekering afsluit. Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit ben je hier namelijk voor verzekerd. Het is dan vaak niet het geval dat alle kosten worden vergoed, maar wel een hele hoop en daar wordt je op dat moment toch opgelucht van. Veel mensen schrikken er dan ook van wanneer ze de kosten van een uitvaart horen. Daarom kiezen ook steeds meer mensen ervoor om een uitvaartverzekering af te sluiten.


Is een uitvaartverzekering zinvol?

Zoals we hierboven ook al aangaven schrikken veel mensen van de kosten van een uitvaartverzekering kan het verstandig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten, maar is het zinvol. Dat is een vraag die veel mensen zichzelf afvragen. Niet iedereen heeft budget voor een uitvaart, dan kan het verstandig zijn om een uitvaartverzekering af te sluiten. De kosten van de uitvaart zijn dan namelijk al gedekt, al blijkt in de praktijk dat niet altijd alle kosten daarin meegenomen zijn. Veel mensen vinden het niet verstandig wanneer er geld beschikbaar is. Met geld wordt dan ook bedoeld om gebruik te maken van eventueel spaargeld. Die mensen zijn van mening dat je dan zeker weer dat er niet met jouw geld wordt gespeeld. Dat kan dan ook een goede reden zijn om geen uitvaartverzekering af te sluiten. Wanneer je er voor kiest om bijvoorbeeld je spaargeld te gebruiken is het wel belangrijk dat de nabestaanden toegang hebben tot de rekening. Dan hoeven zij de kosten van de uitvaart niet voor te schieten.

Sparen als alternatief

Zoals we hierboven ook al aangaven kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van je spaargeld in plaats van een verzekering af te sluiten. Het principe is hetzelfde. Je spaar dan namelijk voor je uitvaart en wanneer je overleden bent, gebruiken je nabestaanden het spaargeld om de uitvaart te betalen. Maar let op, er kleeft wel een klein risico aan. Er is namelijk altijd een klein risico dat je eerder overlijd. Dan bestaat er een kans dat er niet voldoende spaargeld aanwezig is om de uitvaart te financieren. Je nabestaanden zullen in dat geval alsnog moeten betalen om het allemaal te kunnen financieren. Om dit risico weg te nemen kiezen heel erg veel mensen er toch voor om een uitvaartverzekering af te sluiten. Er is namelijk een kans dat er gebeurt. Dat zie je tegenwoordig namelijk steeds vaker.