Berekenen.nl
Geplaatst op 22 november

Zorgverzekering met negatief reisadvies


We weten allemaal dat de corona besmettingen elke dag weer oplopen. In Nederland is er dan ook weer sprake van een nieuwe lockdown, maar hoe zit het eigenlijk met je zorgverzekering wanneer je in een land bent met een negatief reisadvies? Dat lees je hier.

Negatief reisadvies

Steeds meer landen waren van code oranje naar code geel, dat was natuurlijk heel erg goed nieuws, maar toch zie je het snel weer draaien. De landen die code geel hadden worden dan ook weer snel oranje of zelfs rood. Het kan natuurlijk voorkomen dat je in dat land zorg nodig bent. Dan ben je verzekerd vanuit je zorgverzekering, maar is dat bij alles zo?

Maak gebruik van je basisverzekering

Ook bij een negatief reisadvies blijft de basisverzekering gelden. Dus ben je in een land met een negatief reisadvies en heb je zorg nodig die niet kan wachten tot je weer in Nederland bent? Dan worden de kosten gewoon vergoed. Het maakt dan ook niet uit of je in een land bent waar code oranje, geel of rood aanwezig is. De kosten worden vergoed. Wel is het belangrijk om te weten dat je wel eerst je eigenrisico betaald, maar dat is in Nederland ook het geval wanneer je zorg nodig bent. Dat is niet het geval wanneer je eigenrisico al op is. Dan worden wel alle kosten vergoed. Wanneer dat niet het geval is moet je de eerste kosten zelf betalen. De kosten worden alleen niet vergoed door de verzekering wanneer je ziek wordt door corona. Krijg je onverhoopt een ongeluk, of heb je andere zorg nodig? Dan kan ook je beroep doen op je basisverzekering. Het is wel belangrijk om je Europese zorgpas mee te nemen. Die heb je namelijk wel nodig wanneer je zorg vraagt in het buitenland. In Nederland heb je aan je normale zorgpas genoeg.


Kijk naar het Nederlandse tarief

Misschien wist jij het al, maar de basisverzekering vergoedt zorg maar tot een maximaal bedrag. Dit betekent dat je verzekering alleen de kosten dekt die in Nederland gebruikelijk zijn. Het kan namelijk voorkomen dat de kosten in het buitenland hoger zijn voor zorg dan die in Nederland. Wanneer dat het geval is moet je zelf het verschil betalen. Dat komt omdat de verzekering dan het Nederlandse gedeelte verzekerd. Dit kan dan wel flink oplopen dat je zelf een paar honderd of duizend euro moet betalen. Je kan die kosten wel aanvullend verzekering, maar je kan er ook voor kiezen om een losse reisverzekering af te sluiten. Die vergoeden die kosten namelijk wel.

Hou rekening met corona

Wanneer je op vakantie gaat is het belangrijk om rekening te houden met corona. Het is namelijk een heleboel gedoe om tijdens corona een vakantie te regelen. Je kan jezelf ook afvragen of het wel verstandig is om op vakantie te gaan wanneer de corona cijfers heel erg hard oplopen. Hou hier dus ook rekening mee want de vakantie kan zo meer gaan kosten dan je verwacht had. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje.