Berekenen.nl
Geplaatst op 10 juni

Wat is rechtsbijstand?

Je hoort het vaak voorbij komen maar wat is rechtsbijstand eigenlijk precies en hoe werkt het? Wij vertellen je het en leggen het stap voor stap voor je uit.

Rechtsbijstandverzekering wat is dat?

Het maakt niet uit, je bent niet enige er zijn namelijk veel meer mensen die niet precies weten wat een rechtsbijstandverzekering eigenlijk inhoudt. Daar hebben zoeken wij het voor je uit. Een rechtsbijstandverzekering kan je ondersteunen met juridische zaken. Stel jij denkt dat je onterecht bent ontslagen dan kan je aan de rechtsbijstand vragen als zij je kunnen ondersteunen met het juridische gedeelte. Je krijgt dan namelijk hulp van iemand die weet wat je rechten en plichten zijn. Op deze manier kan jij dan het geschil uit handen geven en zijn de meeste juridische kosten gedekt.

Wat zijn de kosten van een rechtsbijstandverzekering?

Het ligt er eigenlijk aan wat je zelf wilt. Gemiddeld zal een goedkope rechtsbijstandverzekering je tussen de €80 en €150 per jaar kosten. Het valt dus eigenlijk wel mee hoeveel het kost per maand of per jaar. Maar zoals we zeiden ligt het ook aan verschillende factoren. Als we kijken naar de meest bekende verzekeraars is Nationale Nederlanden de goedkoopste rechtsbijstandverzekering en biedt vaak zelfs de helft van de maandpremie van andere partijen aan. Het dan wel belangrijk als je precies het gene wilt wat jij zoekt. Het kan namelijk zijn dat jij net iets meer wilt of juist net iets minder.

Wat zijn de voordelen van een rechtsbijstandverzekering?

De grootste reden dat mensen voor een rechtsbijstandverzekering is  dat het veel goedkoper is dan het inhuren van een advocaat. Zoals veel mensen weten kost een advocaat namelijk heel veel geld. Gemiddeld zit een advocaat op een uurtarief van €175. De meeste advocaten hanteren dan wel dat het eerste uur gratis is. Dat klinkt misschien als een goede deal maar het is wel belangrijk om te weten dat de meeste juridische dingen niet binnen een middag geregeld. Uiteindelijk zal een advocaat dus duurder zijn dan een rechtsbijstandverzekering.  Een ander voordeel van een rechtsbijstandverzekering is dat de meeste verzekeringmaatschappijen gratis advies aan je kunnen geven. Het mooie hieraan is dat het buiten de dekking valt. Bij een advocaat is dat anders. Je kan bij een advocaat wel advies krijgen maar daar betaal je dan ook gewoon voor. Dit komt omdat een advocaat dat gewoon zien als een uur. Ze berekenen dus gewoon het uurtarief aan je door.

Waar moet je opletten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering

Zoals bij elke andere verzekering is het belangrijk om te kijken wat in het pakket zit eigenlijk. Het is dan ook belangrijk om te kijken naar de premie die je betaald en wat je daar als ware voor terug krijgt. Het kan namelijk zijn dat je bij een andere rechtsbijstandverzekering ziet dat je daar net iets meer betaald maar daar ook iets meer voor terug kijkt. Het is gewoon erg belangrijk dat je gaat kijken en vergelijken. Jij bepaalt namelijk naar welke partij je gaat.