Berekenen.nl
Geplaatst op 23 december

Waarom heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

“Waarom heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?”. Niet iedereen ziet het nut en de noodzaak  in van het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering. Er is dus geen standaard antwoord. De ANWB heeft echter een aantal veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet zodat je zelf kunt bepalen of een verzekering bij je past.

Heb ik een rechtsbijstandverzekering nodig?

Het is moeilijk in te schatten of je in een juridisch conflict terecht komt. En hoewel je geen rechtsbijstandverzekering nodig hebt, komt het waarschijnlijk niet eens in je op om deze verzekering af te sluiten. Bedenk dat in principe iedereen in het dagelijks leven bij een juridisch geschil betrokken kan raken. Enkele omstandigheden die de kans op conflicten vergroten zijn bijvoorbeeld het stichten van een gezin, het regelmatig wisselen van baan, verhuizen en veel onderweg zijn in het verkeer.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van deskundige rechtsbijstand in de vorm van advies of bijstand. Denk aan een conflict over de aankoop van een appartement, verkeersongevallen met nare gevolgen of bijvoorbeeld een meningsverschil met een werkgever. In dergelijke situaties is het goed om je door een deskundige te laten helpen met jouw rechten en plichten. Bij een rechtsbijstandverzekering kun je vaak kiezen uit verschillende dekkingen om deze af te stemmen op jouw individuele situatie.

Uit welke dekkingen kan ik dan kiezen?

Na het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering is het mogelijk om uit meerdere verzekeringen te kiezen. Sommige verzekeraars hebben echter een verplichte basisverzekering. Maak je daarom goed vertrouwd met de selectie van verschillende verzekeringsmaatschappijen en beslis welke verzekering voor jou belangrijk is.

Bij de ANWB rechtsbijstandverzekering kun je kiezen uit vijf verschillende verzekeringen:

1. Verkeer

Met deze module ben je onder meer verzekerd tegen schade en letsel veroorzaakt door anderen  in het verkeer. Het maakt niet uit of je  als automobilist, fietser of voetganger meedoet. De bestuurder of passagier(s) die met jouw vergunning in jouw voertuig of vaartuig reizen, komen ook in aanmerking. Daarnaast wordt je bijgestaan ​​bij geschillen over contracten voor jouw voer- en vaartuigen. Ook op vakantie komt deze verzekering van pas als er een conflict is tussen de reisbestemming en de terugreis, huurappartement of reis- of annuleringsverzekering.

2. Consument & Wonen

Met behulp van deze module kun je hulp krijgen bij het oplossen van conflicten die ontstaan ​​wanneer je als consument een overeenkomst sluit. Bijvoorbeeld in verband met de aankoop van een product/dienst, maar ook geschillen met betrekking tot de koop, verkoop, bouw of verhuur van een appartement. Daarnaast kun je hulp krijgen bij conflicten met een buurman (burenrecht) en met een overheidsinstelling.

3. Arbeid & Inkomen

Via de dienst werk en levensonderhoud kun je terecht voor juridische hulp bij geschillen over werk van werknemers, voorkeursrecht, pensioen of vrijwilligerswerk.

4. Persoon & Familie

Deze module biedt onder andere hulp bij gezondheidsconflicten als je geblesseerd bent geraakt. Denk aan verwondingen of medische fouten die je onderweg hebt opgelopen. Daarnaast biedt deze module hulp bij het oplossen van contractuele conflicten op het gebied van gezondheid, personenrecht en ouderschap, scheidingsmediation en erfrecht.

5. Fiscaal & Vermogen

Fiscale en Vermogensbescherming help je bij vermogensbeheer conflicten zoals het kopen, verkopen en beheren van aandelen en obligaties. Ook kun je hulp krijgen bij juridische geschillen met de Nederlandse Belastingdienst of bij een vakantieverblijf in het buitenland (als het voor eigen gebruik is).

Is een rechtsbijstandverzekering nuttig?

Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die jou dekking geeft voor juridische kosten die je maakt als je betrokken raakt bij een juridisch geschil of als je hulp nodig heeft bij het oplossen van een juridisch probleem. De verzekering kan je helpen bij het vinden van een advocaat, het betalen van advocatenkosten en het dekken van andere juridische kosten die jij mogelijk moet maken.

Er zijn een aantal redenen waarom het nuttig kan zijn om een rechtsbijstandverzekering te hebben:
  1. Juridische kosten kunnen duur zijn: Als je betrokken raakt bij een juridisch geschil of als je hulp nodig heeft bij het oplossen van een juridisch probleem, kan het duur zijn om een advocaat in te huren en andere juridische kosten te maken. Een rechtsbijstandverzekering kan deze kosten dekken, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het betalen van hoge rekeningen.
  2. Het kan je helpen bij het vinden van de juiste hulp: Als je niet zeker weet hoe je een juridisch probleem moet oplossen of als je hulp nodig heeft bij het vinden van de juiste advocaat, kan een rechtsbijstandverzekering je helpen. Veel verzekeraars bieden juridische hulpdiensten aan die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste hulp.
  3. Het kan je emotioneel en financieel steunen: Als je betrokken raakt bij een juridisch geschil, kan dit emotioneel en financieel zwaar zijn. Een rechtsbijstandverzekering kan je emotioneel steunen door je te helpen bij het vinden van de juiste hulp en financieel steunen door de kosten te dekken die je maakt om jouw juridische problemen op te lossen.

In samenvatting kan een rechtsbijstandverzekering je helpen bij het oplossen van juridische problemen, het vinden van de juiste hulp en het dekken van de kosten die je maakt om jouw problemen op te lossen. Het is daarom nuttig om een rechtsbijstandverzekering te hebben als je zich zorgen maakt over het betalen van hoge juridische kosten of als je hulp nodig heeft bij het oplossen van juridische problemen.

Online rechtsbijstandverzekering afsluiten

Het is belangrijk om de dekking van een rechtsbijstandverzekering te beoordelen voordat je een beslissing maakt over welke verzekering het beste bij je past. Het is ook belangrijk om te kijken naar de premie die je betaalt en wat je daarvoor terugkrijgt. Het kan zijn dat je bij een andere verzekeraar net iets meer betaalt, maar daar ook net iets meer dekking voor terugkrijgt. Het is daarom aan te raden om verschillende verzekeringen te vergelijken voordat je een beslissing maakt. Zo kun je er zeker van zijn dat je de verzekering kiest die het beste bij je past. Met één druk op de knop kun jij online je rechtsbijstandverzekering berekenen en meteen afsluiten.