Berekenen.nl
Geplaatst op 7 augustus

Veel klachten over reisvouchers

Reizigers die hun reis geannuleerd zagen worden vanwege het coronavirus hebben in veel gevallen een reisvoucher gekregen. Reisorganisaties hebben namelijk simpelweg niet het geld om de reis terug te betalen. Toch zijn reizigers niet verplicht zo’n voucher te accepteren. Kortom: gedoe over de reisvouchers.

Voucher of geld

Als je reis geannuleerd wordt, wil je natuurlijk het liefst gewoon je geld terug. Maar vanwege de massale annuleren in de coronatijd hebben reisorganisaties niet genoeg geld om alles terug te betalen. Daarom hoopten ze vouchers te kunnen uitdelen zodat ze niet in geldnood zouden komen. Dat klinkt natuurlijk als een eerlijk aanbod, maar consumenten worden onrustig van het idee dat een reisorganisatie mogelijk failliet gaat en daarom helemaal niets meer kan vergoeden. Je voucher is in dat geval niks meer waard. Voor veel mensen reden om direct geld te eisen, iets waar ze ook recht op hebben.

Coronavouchers

Om te voorkomen dat reizigers naar hun geld kunnen fluiten bij faillisementen van reisorganisaties, is de coronavoucher in het leven geroepen. Deze voucher blijft zijn waarde behouden in het geval dat een reisorganisatie failliet gaat. Dit gebeurt dankzij een garantiefonds, waarmee de vouchers gedekt zijn. Toch zijn consumenten niet verplicht deze coronavouchers te accepteren.

Consumentenbond: veel reisvouchers niet gedekt

Volgens de consumentenbond zijn vouchers voor pakketreizen die na 16 maar 2020 zijn geboekt en daarna zijn geannuleerd, niet gedekt. Met andere woorden, als een reisorganisatie failliet gaat, zijn mensen hun geld gewoon kwijt, aldus de Consumentenbond. In een reactie hierop liet de Stichting Garantiefonds Reisgelden weten dat de garantie op vouchers wordt verlengd tot 31 december 2020.

Drukte bij rechtsbijstandsverzekeringen

Reisbijstandsverzekeringen hebben hun handen vol aan het behandelen van klachten over gewone reisvouchers en coronavouchers. Zelfs nu de reisbranche weer is opgestart, is er geen sprake van een afname van het aantal klachten. Coronavoucher of niet, veel reizigers willen gewoon hun geld terug. Het is de vraag hoe snel reisorganisaties de geannuleerde reizen kunnen terugbetalen en of deze uitbetalingen ook tot gevolg zullen hebben dat sommige reisorganisaties financieel het onderspit moeten delven.

Rechtsbijstandsverzekering berekenen

In situaties waarin je achter je geld aan moet, is het handig om een rechtsbijstandsverzekering te hebben. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer situaties waarin zo’n verzekering onmisbaar is. Denk bijvoorbeeld aan een conflict over een koop- of huurcontract. Of aan de nasleep van een verkeersongeluk. Met een rechtsbijstandverzekering ben je bij een geschil verzekerd van juridische hulp. Daarom is het handig om een goede rechtsbijstandsverzekering te hebben. Wil je rechtsbijstandsverzekeringen vergelijken? Gebruik dan deze eenvoudige tool.

Zorgeloos op vakantie

Deze zomer zijn veel mensen noodgedwongen dicht bij huis gebleven. Een vakantie in eigen land. Daarbij is de kans op financiële verrassingen een stuk kleiner. De ervaringen laten zien dat vakantiegangers zich bijzonder goed vermaken in eigen land. Beter dan verwacht. Sommigen zelfs zo goed dat ze verwachten minder vaak ver op vakantie te gaan. Maar laten we hopen dat we volgend jaar en de jaren daarna weer de mogelijkheid hebben om volop naar verre oorden te reizen. Zorgeloos en met een goede reisverzekering.