Berekenen.nl
Geplaatst op 11 juli

Moet je een aansprakelijkheidsverzekering hebben?

Je hoeft maar een seconde de andere kant op te kijken of er kan al wat gebeuren. Een ongelukje! Maar wat er in een paar seconden kan gebeuren, kan ook de rest van iemands leven bepalen. En ook dat van jouw, als jij aansprakelijk wordt gesteld. Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? Wij leggen je uit hoe het zit.

Wel of niet verplicht?

We vallen direct met de deur in huis: een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht volgens de Nederlandse wet. Of je hem wel of niet wilt afsluiten beslis je dus helemaal zelf.

Beschadig je spullen van anderen? Dan betaal je de kosten terug. Stoot je een vaas om? Dan vallen de kosten vaak mee. Ga je per ongeluk op een laptop zitten? Dan wordt het al wat vervelender. Maar sommige ongelukjes zorgen pas echt voor hoge kosten. Bijvoorbeeld als de waterleiding springt bij jou thuis en de buren daardoor lekkage hebben. En nu hebben we het alleen nog maar over spullen.

Schade door jou bíj anderen en dóór anderen

Stoot jij tijdens het klussen per ongeluk de ladder ondersteboven, boven op je buurman en breekt hij hierdoor iets? Dan betaal jij álle ziekenhuiskosten en zijn verzorging. En alleen een ritjes met de ambulance kost al een aantal honderden euro’s.

Zelf probeer je ongelukken natuurlijk altijd te voorkomen. Maar soms heb je het zelf niet in de hand en veroorzaakt iemand anders schade en betaal je zelf tóch de kosten zelf. Bijvoorbeeld wanneer je nichtje die blijft slapen die dure vaas omstoot. Of wanneer je hond zijn geknipte nagels iets te enthousiast in de nieuwe bank zet. Met een aansprakelijkheidsverzekering draai jij zelf niet voor de kosten op, maar betaald de verzekering, in de meeste gevallen, deze kosten. Zo ben je niet de dupe van schade die gemaakt is door anderen.

Aansprakelijkheidsverzekering berekenen

Online kun je gemakkelijk zelf je aansprakelijkheidsverzekering berekenen. Zo kun je na gaan wat dit maandelijks voor jou gaat kosten. Vaak gaat dit slechts maar om een paar euro per maand. Vooral studenten die weinig (spaar)geld achter de hand hebben doen er verstandig aan om zo’n verzekering af te sluiten of om te controleren of ze nog binnen de dekking van hun ouders vallen. Het kost slechts enkele minuten om online te berekenen wat jouw aansprakelijkheidsverzekering gaat worden en is daarmee een waardevolle investering die zichzelf gemakkelijk terug zal betalen.