Berekenen.nl
Geplaatst op 13 juni

Wat is een IBAN nummer?

Elke Nederlandse of andere Europese bankrekening heeft een uniek rekeningnummer. Daarmee dus ook tegelijkertijd een uniek IBAN nummer, dat gebruikt wordt bij het overschrijven van bedragen naar een bedrijf of persoon. Als je vaak te maken hebt met het overschrijven van geld dan weet jij natuurlijk wat de term IBAN inhoudt. Is dit nu niet het geval? Dan geven wij antwoord op de vragen ‘Wat is een IBAN nummer?’ & ‘Welke landen gebruiken een IBAN nummer?’

Wat is een IBAN nummer?

Je eigen IBAN staat altijd op je bankpas genoteerd en op je rekeningafschriften vermeld. Jouw IBAN is gebaseerd op je rekeningnummer. Hieraan wordt een bankcode, een landencode en een controle getal toegevoegd. Het IBAN, staat voor International Bank Account Number, en identificeert elke rekeninghouder, de bank en het land waar de bank is. Alle Europese en Nederlandse banken kunnen IBAN-betalingen automatisch verwerken, hier is geen naam en adres voor nodig! Het nummer is een overeengekomen code tussen Europese landen die bestaat uit maximaal 34 letters en cijfers. Dit helpt banken om overschrijvingen automatisch en ‘goedkoper’ te verwerken.

Welke landen gebruiken een IBAN nummer?

Dankzij SEPA (Single Euro Payments Area) in 2014 zijn betalingen in Europa heel eenvoudig geworden. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen binnenlandse en Europese transacties, want alle overschrijvingen binnen de Eurozone worden beschouwd als ‘interne betalingen’. Je merkt dus geen verschil als je een betaling in Nederland doet of in een ander Eurozone land. Er zijn nog een paar SEPA landen buiten de Europese Unie die het IBAN systeem ook gebruiken: IJsland, Noorwegen, Monaco, Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Tunesië, Israel, Turkije, Mauritius, Libanon en Saoedi-Arabië.

Het kan wel zo zijn dat de hoeveelheid tekens van een buitenlandse IBAN kan afwijken van onze Nederlandse. Het IBAN nummer van Tunesië bestaat bijvoorbeeld uit 24 tekens; cijfers en letters aaneengesloten, te beginnen met TN plus 22 tekens. En het IBAN van Turkije bestaat dan weer uit 26 aaneengesloten tekens en begint met 2 letters van de landcode (TR) plus 24 cijfers.

Als je een betaling wil verrichten buiten het SEPA gebied heb je ook de BIC-code nodig. Soms wordt dit ook wel het SWIFT-adres genoemd, van de buitenlandse bank.

IBAN berekenen

Ken je jouw IBAN rekeningnummer (nog) niet uit je hoofd of wil je een nieuw rekeningnummer? Bereken dan eenvoudig jouw IBAN met onze online IBAN bereken tool.