Berekenen.nl
Geplaatst op 3 september

Nederland zal IBAN-naamcheck invoeren

Nederland zal binnenkort een IBAN-naamcheck in gaan voeren. Dit moet voorkomen dat er bedragen naar de verkeerde rekening worden overgemaakt. De overgang van het rekeningnummer naar IBAN heeft geleid tot meer verkeerd overgeboekte bedragen. Het komt bijvoorbeeld geregeld voor dat iemand een cijfer verkeerd invult in het IBAN-nummer, met daarbij de naam van de juiste persoon. Er is nu geen sprake van controle daarop door de banken. Dit betekent dat het niet uitmaakt welke naam er wordt ingevuld. Het is het IBAN-nummer dat de doorslag geeft, waardoor een foutje snel gemaakt is.

Check bij online overschrijving

Zodra de banken de IBAN-naamcheck invoeren gaat er een controle plaatsvinden bij het overboeken bij bedragen. De banken gaan controleren of de opgegeven naam overeenkomt met het IBAN-nummer. Dit moet voorkomen dat een foutje in het nummer of een foutje in de naam ertoe leidt dat er een bedrag wordt overgemaakt naar de verkeerde persoon.

De banken gaven eerder aan dat dit lastig zou zijn om in te voeren, maar daar zijn ze nu op teruggekomen. Het lijkt er wat dat betreft op dat we binnenkort de IBAN-naamcheck zullen zien. Onder andere de Rabobank is daar op dit moment druk mee bezig.

IBAN berekenen

Wil je zelf je IBAN berekenen, bijvoorbeeld om die door te geven aan anderen die nog geld naar je over dienen te maken? Je kunt daarnaast je IBAN berekenen om online je rekeningnummer op te geven, aan bedrijven die geld van je rekening willen afschrijven. Je kunt online eenvoudig je IBAN berekenen, zodat je daar meteen van op de hoogte bent. Tip: je kunt de berekening van je IBAN het best kopiëren en daarna plakken. Op die manier voorkom je fouten, waardoor het bedrag naar de juiste rekening wordt overgemaakt, zelfs zonder de IBAN-naamcheck die eraan zit te komen.