Berekenen.nl
Geplaatst op 14 mei

IBAN omrekenen niet overal veilig

Gijs Boudewijn laat tegenover de NOS weten dat de banken sinds enige tijd gestopt zijn met hun eigen online tool, omdat de kosten hiervoor te hoog opliepen. Het is volgens hem van belang dat mensen online goed uitkijken met de verschillende tools die er beschikbaar zijn. In een aantal gevallen is het berekenen of omrekenen van een IBAN niet veilig en bestaat het resultaat bijvoorbeeld uit een ander IBAN-nummer, van iemand die de betaling graag wenst te ontvangen.

Banken gestopt met eigen omrekentool

De banken maakten tot enige tijd geleden zelf gebruik van een website waar het mogelijk was om een IBAN te berekenen of om te rekenen. Volgens Boudewijn hangt er echter een enorme database achter de website, waardoor de kosten tot in de miljoenen opliepen. De vereniging is daarnaast van mening dat Nederlanders inmiddels op de hoogte zouden moeten zijn van hun eigen IBAN-nummer. Toch heeft nog niet iedereen een nieuwe bankpas met daarop het IBAN-nummer en krijgen we ook geen papieren afschriften meer.

Veilig je IBAN omrekenen of berekenen

Wij houden de tool om je IBAN te berekenen of je IBAN om te rekenen daarom gewoon in de lucht, zodat je daar online gebruik van kunt blijven maken. Het gaat om een volledig veilige tool, die je eigen IBAN op zal leveren. Je kunt dit controleren door na te gaan of het oude rekeningnummer nog onderdeel uitmaakt van je IBAN. Je IBAN bestaat namelijk uit een landcode, een controlenummer, een bankcode en vervolgens je rekeningnummer, aan de voorzijde eventueel aangevuld met nullen om tot 14 cijfers te komen. Je kunt online je IBAN berekenen of je IBAN omrekenen, zodat je dat rekeningnummer op kunt geven bij instanties of door kunt geven aan je vrienden.