Berekenen.nl
Geplaatst op 26 mei

IBAN-nummer nog nauwelijks goed bekend bij veel Nederlanders

Dit maakt een meer efficiënt Europees betalingssysteem mogelijk, maar draagt niet bepaald bij aan het gebruiksgemak. Een IBAN nummer is een stuk langer dan het reguliere rekeningnummer en maakt bovendien gebruik van een unieke bank-code.

Op 1 augustus over op IBAN

Op 1 augustus gaan we in Nederland officieel over op IBAN, wat betekent dat het vanaf dat moment niet meer mogelijk is om geld over te maken naar een traditioneel rekeningnummer. Veel banken spelen daar nu alvast op in, door binnen hun software voor internetbankieren gebruik te maken van een converter. Deze zet het rekeningnummer om naar een IBAN nummer en geeft je aan dat je deze voortaan in dient te geven. Je kunt je IBAN berekenen om deze al direct goed in te voeren, maar tot die tijd biedt de converter veel gebruiksgemak.

Verbod op automatisch converteren

Op den duur wordt het echter verboden om rekeningnummers automatisch om te zetten, om te voorkomen dat we hier nooit aan zullen wennen. Dit betekent dat we het IBAN rekeningnummer uit ons hoofd zullen moeten gaan leren. Een enkel rekeningnummer lijkt nog niet direct een probleem, maar meerdere (spaar)rekeningen maken het al snel een stuk lastiger. Je kunt voorlopig je IBAN berekenen om daar wat ervaring mee op te doen en in thuis te raken. Vanaf 1 augustus dien je er echter voor te zorgen dat je je IBAN kent, net als die van anderen waar je graag een overschrijving naar wilt doen.