Berekenen.nl
Geplaatst op 29 maart

IBAN blijkt achteraf onnodig lastig te onthouden

We maken sinds 1 augustus 2014 gebruik van het langere bankrekeningnummer, al is nog niet goed duidelijk hoe het voor ons precies van toegevoegde waarde is.

Landcode en controlegetal

Er is bijvoorbeeld sprake van een landcode van 2 letters, die we ook bij binnenlandse betalingen dienen te gebruiken. Wat de reden is om hierbij aan te geven dat het om een Nederlandse betaling gaat is niet duidelijk. Vervolgens volgt er een controlegetal, dat voor iedereen anders is en waarvan ook niet duidelijk is waarvoor de banken het gebruiken. Verder zijn alle bestaande rekeningnummers aangevuld met een aantal nullen, het lijkt erop dat een IBAN-nummer uit veel onnodige informatie bestaat, die we wel goed dienen te onthouden. Met name het onthouden van rekeningnummers van familie of bekenden is lastig, de meeste mensen hebben al voldoende moeite om hun eigen rekeningnummer te onthouden, om dat eenvoudig door te kunnen geven voor transacties.

Zelf je IBAN berekenen

Wil je zelf je IBAN berekenen, bijvoorbeeld omdat je het lastig vindt om die te onthouden? Het is niet nodig om zelf je controlegetal en de extensie met nullen en verschillende letters te onthouden. In plaats daarvan kun je gebruik maken van een online berekening, op basis van het oude rekeningnummer dat je had. Je kunt aangeven wat dat rekeningnummer was, om vervolgens een berekening van je IBAN te kunnen laten maken. Op die manier kun je vervolgens je IBAN doorgeven, of kun je deze berekenen om toch een poging te wagen om je het nieuwe nummer eigen te gaan maken, zodat je er goed mee kunt werken.