Berekenen.nl
Geplaatst op 5 februari

ECB wil betalingen naar telefoonnummer mogelijk maken

Als het aan de ECB ligt gaan we in de toekomst in Europa geld overmaken op basis van een telefoonnummer of een emailadres. Dat valt veel gemakkelijker te onthouden, waardoor we niet steeds terug hoeven te vallen op onze administratie of het adresboek om een rekeningnummer op te zoeken.

Geld overmaken moet gemakkelijker

Volgens ECB-directielid Yves Mersch moet IBAN vooral een stuk simpeler. Het feit dat we nu in Europa gemakkelijker voor internationale betalingen kunnen zorgen is volgens hem winst, het feit dat we de nummers niet meer uit ons hoofd kennen is wat hem betreft een probleem. Door gebruik te maken van een emailadres of een telefoonnummer wordt het een stuk gemakkelijker om geld over te maken naar de ander. Een koppeling tussen een emailadres en een IBAN-nummer is volgens hem goed mogelijk. Aan de andere kant moet het gaan om een opt-in systeem, wat betekent dat alleen zij die er gebruik van wensen te maken daarmee aan de slag hoeven. Anders dan de IBAN-nummers wordt het geen verplichting voor de rest.

IBAN berekenen

Wil je tot die tijd je IBAN berekenen, bijvoorbeeld omdat je het nog altijd lastig vindt om dat aan anderen door te geven? Je kunt online je IBAN berekenen aan de hand van je oude rekeningnummer, dat je waarschijnlijk nog wel uit je hoofd weet. Voor je IBAN komen er een landcode, een paar cijfers en een code van de bank bij. Op die manier ontstaat er een langere code, die je in ieder geval de komende 3 jaar nog nodig hebt. Daarna wordt mogelijk het systeem met telefoonnummers en emailadressen ingevoerd om het gemakkelijker te maken.