Berekenen.nl
Geplaatst op 19 februari

Kinderalimentatie in 2021

Ontvang of betaal je kinderalimentatie of partneralimentatie? Dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn als er dingen gaan veranderen. Misschien heb je het al gehoord maar voor dit jaar zijn er ook wijzingen doorgevoerd die ik ook impact op jou kunnen hebben.

Wat is kinderalimentatie

Alimentatie is in Nederland een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud na een echtscheiding. Deze wordt door de partner met de meeste inkomsten betaald aan de minder draagkrachtige partner en/of de aan de kinderen uit de relatie. In België heeft dit een andere naam. In België is dit ook wel bekend als onderhoudsgeld, maar in het algemeen wordt de term alimentatie vaker gebruikt.

De kinderalimentatie gaat in 2021 3% omhoog

De alimentatie is sinds op 1 januari 3 procent gestegen. Die stijging is wettelijk vastgelegd, dat betekent dat het niks uit maakt welke afspraken jij hebt gemaakt met je ex-partner. In de wet staat namelijk dat er vanuit gegaan wordt dat de kosten voor levensonderhoud en de lonen jaarlijks stijgen.  Daarom stijgt de alimentatie ook jaarlijks met een bepaald percentage, voor 2021 gaat het om 3 procent.

De alimentatie berekenen.

Het is best makkelijk om de alimentatie indexatie berekend wordt. Dit gebeurd namelijk over de brutobedragen die u aan alimentatie ontvangt of betaalt. Als voorbeeld pakken een bedrag van €500, dit bedrag gaat dan met 3% omhoog dat betekend dat je dan uitkomt op €515. Heb jij nou een ander bedrag en wil jij toch berekenen hoeveel jij moet betalen of hoeveel jij gaat ontvangen? Bereken dan hier jouw kinderalimentatie.

Mijn loon is niet gestegen, maar ik moet wel meer betalen

De kans is aanwezig dat dit probleem bij mensen voorkomt. Het is een wettelijke verplichting om de stijging van de kosten van levensonderhoud te compenseren door middel van de jaarlijkse indexering. De wetgever houdt hierbij geen rekening met het feit dat jij geen extra loon of een beter salaris krijgt. Je mag wel in onderling overleg afwijken van de wettelijke standaard. Je kan dit dan samen schriftelijk vastleggen zodat je ex-partner hier niet meer op terug kan komen.

Kinderalimentatie aanvragen

Veel mensen vragen zich af hoe ze nou kinderalimentatie aankunnen vragen. Als je (minderjarige) kinderen zijn, zal de rechter onderzoeken of er kinderalimentatie betaald moet worden. Bij partneralimentatie moet dit zelf aangevraagd worden. Let wel op: het is wel anders als er in de huwelijkse voorwaarden bepaalde afspraken zijn opgenomen omtrent partneralimentatie. Wanneer je alimentatie wilt gaan aanvragen, moet je een alimentatieverzoek indienen bij het verzoek tot echtscheiding. Dit kan je ook doen tijdens de echtscheidingsprocedure. Alimentatie kan ook worden aangevraagd als voorlopige voorziening. Na de scheiding kan het ook maar dat is wel wat moeilijker. Er zal in dat geval dan een nieuwe procedure gestart moeten worden. Het aanvragen van alimentatie gaat dus niet hetzelfde als het aanvragen van bijvoorbeeld toeslagen. Dit moet echt via de rechter gebeuren en niet via de overheid of andere instanties. Let daar dus goed op dat alles wel goed geregeld wordt.