Berekenen.nl
Geplaatst op 6 augustus

Fiets kopen: let goed op de framemaat

Een fiets kopen en benieuwd waar je goed op moet letten? Uit de verschillende kooptips van specialisten en verkopers blijkt steeds min of meer hetzelfde: kijk goed naar de framemaat. Het is een belangrijke indicator voor een aantal andere aspecten van de fiets.

In combinatie met de framemaat is het verstandig om na te denken over het type fiets waar je naar zoekt. Sommige modellen zijn goed geschikt om langere tochten mee te maken, terwijl andere fietsen beter geschikt zijn om korte ritjes naar school of naar werk mee te maken.

Type fiets: meerdere soorten

Je hebt de keuze uit verschillende soorten fietsen. Je kunt dan denken aan:

Stadsfietsen

Een stadsfiets is goed geschikt om een korte afstand mee te rijden, bijvoorbeeld om de boodschappen te doen of voor het woon-werkverkeer.

Toerfietsen

De toerfiets is beter geschikt om langere tochten mee te maken of om zelfs mee op vakantie te gaan. De fietsen bieden meer comfort dan een stadsfiets.

Hybride fietsen

Het gaat niet om een (deels) elektrische aandrijving, maar om het gemiddelde tussen een stads- en een toerfiets.

Heb je het type fiets gekozen? Denk dan na over de framemaat, die je online gelukkig zelf kunt berekenen. Voorkom een te grote of een te kleine fiets, omdat daar vroeg of laat problemen van komen.

Framemaat berekenen

Je kunt zelf de framemaat berekenen, aan de hand van de binnenbeenlengte. Uiteraard voorkomen wij dat je zelf moet rekenen met een lastige formule. In plaats daarvan is het voldoende om de binnenbeenlengte op te meten, waarvan we je bij de tool precies uitleggen hoe je dat doet. Op die manier bereken je de ideale framemaat voor een mountainbike, een racefiets of een stadsfiets.