Berekenen.nl
Geplaatst op 21 november

Fietsroute van het Jaar 2022

De Royal Canal Greenway in Ierland is geselecteerd als Fietsroute van het Jaar 2022. Dat maakte de jury op 9 april 2022 bekend bij de lancering van het fiets- en wandelseizoen van Hicleholidays.com.

Royal Canal Cycling

Royal Canal Greenway loopt van Maynooth (net ten westen van Dublin) naar Cloondara en Longford in Ierland. De route ‘Royal Canal’ is ruim 130 kilometer lang en gaat vrijwel geheel over fietspaden. De smalle waterweg slingert zich door een prachtig en afwisselend landschap met weilanden, bossen, heidevelden en veengebieden. Onderweg kom je negentig oude bruggen en meer dan dertig sluizen tegen. Je kun genieten van het typische Iers landschap met stenen muren, schapen en ruïnes. 's Avonds ontspannen de bewoners met een pint in een Ierse pub, volgens de Ierse tradities.

Oude wegwijs-borden

Volgens de jury hebben de makers van de route goed nagedacht over wat recreatieve fietsers willen. "De wegwijs-borden zijn duidelijk (heel mooi, in oude stijl), overal staan ​​bankjes, het wegdek is goed (asfalt en grind) en de borden wijzen de weg naar de horeca", stelt het juryrapport.

De jury merkte ook op dat het fietspad niet alleen door toeristen wordt gebruikt. Recreatieve fietsers wint aan populariteit in Ierland. Op het fietspad langs de Royal Canal Greenway zie je opvallend veel buurtbewoners, van gezinnen tot wielrenners, die elkaar de ruimte geven om de ervaring van de Fietsroute van het Jaar 2022 te ondervinden.

Support uit omgeving

Volgens de jury is de support van bewoners en ondernemers, van Maynooth tot aan Cloondara en Longford, voor de route bijzonder prettig. "Er is aanzienlijk meer bedrijvigheid ontstaan op sommige vergeten plaatsen. Tegenwoordig hebben veel stadjes en dorpjes pubs en restaurants, en paardentrailers zijn omgebouwd tot trendy cafés aan het water. Het enthousiasme rondom de Greenway maakt deze route tot een geweldige fietstocht.

Initiatief Fiets en Wandelbeurs

De wedstrijd om Fietsrouten van het Jaar te worden is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs. Dat is de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars. Het doel is om overheden en andere organisaties te stimuleren om kwalitatief goede routes uit te zetten voor de plaatselijke bevolking en voor het toerisme.

Online fietsroute berekenen

Ben je enthousiast en wil je zelf deze fietsroute gaan fietsen of wil je er zelf een uitstippelen? Met een druk op de knop kun jij online je fietsroute berekenen.