Berekenen.nl
Geplaatst op 20 augustus

AWBZ heeft last van zorgcowboys

De zorgsector is de laatste jaren en decennia steeds verder geprivatiseerd. Dat biedt een aantal voordelen, maar heeft ook zorgcowboys aangetrokken. Zij maken bijvoorbeeld gebruik van de AWBZ, om daar grote winsten mee te maken. Dat is uiteraard niet de bedoeling van het systeem, waardoor de politiek daar vanuit bijvoorbeeld de ChristenUnie/SGP en de PvdA heel kritisch op is.

Onder andere in Vlaardingen wordt er veel onderzoek gedaan naar deze zorgbedrijven. Zij maken zo’n 14% winst over de bedragen die beschikbaar zijn voor de zorg van patiënten, iets dat volgens de politiek niet de bedoeling is.

Vragen van de PvdA

Onder andere de PvdA stelt politieke vragen over de financiële steun die er beschikbaar is voor individuele patiënten. Het gaat om zorggeld dat soms in de zakken van bestuurders en adviseurs verdwijnt, waardoor er minder beschikbaar is om goede zorg aan te bieden. Bovendien is er vaak sprake van subsidies en uitkeringen vanuit de gemeente. Het gaat om gemeenschapsgeld, dat op een goede manier besteed moet worden. Een winst van 14% voor bedrijven die hierbij hulp aanbieden lijkt volgens de politieke partijen niet op z’n plaats.

Eigen bijdrage AWBZ berekenen

Heb je recht op de AWBZ, maar heb je ook gehoord van de eigen bijdrage en ben je benieuwd naar de hoogte daarvan? We hebben een tool ontwikkeld, waarmee je online eenvoudig de berekening kunt maken. Bereken de eigen bijdrage voor de AWBZ, waar je recht op hebt bij een chronische ziekte, een handicap met langdurige zorg of door algemene ouderdom. Het gaat om de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, waarvoor een eigen bijdrage geld op basis van jouw persoonlijke situatie. Aan de hand van een paar duidelijke vragen bereken je eenvoudig hoe hoog die eigen bijdrage is.