Berekenen.nl
Geplaatst op 27 juni

Wat is alimentatie?

In Nederland is Alimentatie een financiële bijdrage aan de kosten van levensonderhoud na een echtscheiding. De partner met de meeste inkomsten moet dan geld betalen aan de minder draagkrachtige partner en/of aan de kinderen uit de relatie.

Tot 1971 was de schuldvraag meebepalend voor het recht op en de verplichting tot betaling van alimentatie. De alimentatie voor een overspelige echtgenote kon bijvoorbeeld worden beperkt of ontzegd. Sinds 1971 heeft de schuldvraag zo goed als geen invloed meer op het recht op alimentatie. In 1994 werd de maximale duur van de alimentatie beperkt tot 12 jaar, tenzij de ex-partners zelf samen een langere periode dan 12 jaar afspreken of als dit niet van de onderhoudsgerechtigde kan worden gevergd.

Er zijn twee soorten alimentatie; partner- en kinderalimentatie. Partneralimentatie betekend dat deze persoon aan zijn ex-partner maandelijks of jaarlijks een bedrag moet betalen, zodat de persoon in kwestie in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien. Kinderalimentatie wordt aan het kind uit de relatie betaald tot dat hij/zij financieel zelfstandig is of 21 jaar wordt.

Bereken alimentatie

Wil jij zelf de hoogte van de alimentatie berekenen? Dat kan door middel van onze handige online tool. De de tool bereken je de alimentatie, zodat je meteen weet waar je aan toe bent.