Berekenen.nl

Alimentatie berekenen

Verschillende soorten alimentatie

Wat is alimentatie?

Alimentatie is een geldbedrag dat jij aan je ex-partner betaalt of dat jij van je ex-partner ontvangt als jullie scheiden. Als dit bedrag is bedoeld voor het levensonderhoud van je ex-partner, of natuurlijk van jezelf, dan spreken we van partneralimentatie. Een geldbedrag dat bedoeld is voor het levensonderhoud van jullie kinderen noemen we kinderalimentatie.

Hoe wordt alimentatie vastgesteld?

Soms kunnen ex-partners na een scheiding nog prima met elkaar door één deur en zijn zij in staat om samen een bedrag vast te stellen. Wanneer dit niet het geval is, wordt hier een rechter bij betrokken. Hij of zij stelt dan het te betalen of ontvangen bedrag vast. De hoogte van de alimentatie is van meerdere zaken afhankelijk. In het geval van kinderalimentatie wordt er gekeken hoeveel kinderen er zijn, welke leeftijd zij hebben, waar zij blijven wonen na de scheiding en wat de inkomsten van beide ouders zijn. Bij partneralimentatie wordt er gekeken naar de inkomsten gedurende het huwelijk, de duur van het huwelijk en de inkomsten na het huwelijk. Vaak wordt er een draagkracht berekening gemaakt om te bepalen hoeveel partneralimentatie iemand kan betalen.

Berekenen alimentatie

Als je gaat scheiden, wil je natuurlijk weten hoe je er financieel voorstaat in de toekomst. Op Berekenen.nl vind je daarom drie tools die op jouw situatie van toepassing kunnen zijn en waarmee je een indicatie van de alimentatie krijgt. Let er wel op dat er uitzonderingen kunnen gelden voor jouw specifieke situatie. Die zijn niet meegenomen in onze berekeningen. Ga meteen naar de berekening voor kinderalimentatie, partneralimentatie of de draagkracht berekening.