Berekenen.nl
Geplaatst op 22 juli

Verzekering bij natuurgeweld

De natuur is grilliger dan ooit. Als het regent, regent het hard. Als het droog is, is het lang droog. Bovendien heeft Nederland sinds een aantal jaar te maken met een nieuw verschijnsel: aardbevingen. Ben je verzekerd als er een natuurramp plaatsvindt? Is een aardbeving altijd een natuurramp? En hoe zorg je ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan? We vertellen je graag iets meer over verzekeringskwesties bij natuurrampen.

Meer stormen over Nederland

De afgelopen jaren heeft Nederland meerdere malen een storm meegemaakt die zijn sporen heeft achtergelaten. Begin 2020 maakten we kennis met Ciara, die goed was voor zo’n 150 miljoen euro schade. In 2018 veroorzaakte een januaristorm een schade van rond de 90 miljoen euro. En in 2007 richtte een storm ongeveer 175 miljoen aan schade aan. Kortom, het zijn stormachtige jaren geweest voor Nederland.

Opstalverzekering dekt stormschades

Het grootste deel van de stormschades wordt vergoed door de opstalverzekering die de meeste huizenbezitters hebben. Daarbij gaat het om stormschade aan het huis, zoals schade aan daken, ramen enzovoort. Bovendien moet de windkracht minstens 7 zijn. Het KNMI spreekt pas bij windkracht 9 van een storm, maar verzekeraars schatten in dat er bij windkracht 7 al grote kans is op stormschade.

De opstalverzekering vergoedt overigens geen dingen die weggewaaid zijn uit de tuin. Spullen die in de tuin staan, zoals partytenten, loungesets en parasols, vallen onder de inboedelverzekering. Het is dus de verantwoordelijkheid van de verzekerde dat hij dit soort spullen zelf beschermt. Als je schade hebt door storm, is het verstandig dit natuurlijk zo snel mogelijk te melden bij de verzekeraar. Dit voorkomt dat er achteraf onduidelijkheden zijn over de toedracht van de schade. Benieuwd naar de juiste opstalverzekering voor jouw situatie? Gebruik onze opstalverzekering-berekenen-tool!

Is een aardbeving natuurgeweld?

Een aardbeving is strikt genomen natuurlijk een natuurverschijnsel. Maar in Nederland worden de aardbevingen veroorzaakt door gaswinning in het noorden van het land. Dat betekent dat er sprake is van een aansprakelijke partij. Daarom wordt een aardbeving niet als natuurgeweld gezien. Schade die voortkomt uit een aardbeving moet dan ook verhaald worden op deze aansprakelijke partij, bijvoorbeeld via een rechtsbijstandverzekering.


Extreem natuurgeweld niet verzekerd

Omdat schade door extreem natuurgeweld moeilijk in te schatten is voor verzekeraars, wordt deze schade meestal niet verzekerd in een inboedel- of opstalverzekering. Onder extreem natuurgeweld vallen onder andere: aardbevingen (anders dan door gaswinning), overstromingen, tsunami’s, grondverzakkingen en -verschuivingen.

Opstalverzekering en inboedelverzekering

De kans op extreem natuurgeweld in Nederland is natuurlijk klein. De kans dat je door een andere oorzaak schade oploopt aan je huis is een stuk groter. Daarom is een goede opstal- en inboedelverzekering geen overbodige luxe. Daarmee ben je goed ingedekt, ook tegen schade door onweer, hagel en storm. Ben je benieuwd wat een inboedelverzekering voor jou kost? Bereken het met onze inboedelverzekering-berekenen-tool.


Wet Tegemoetkoming Schade

Mocht het nou toch nog eens helemaal tegenzitten en zou het gebeuren dat de natuur meedogenloos toeslaat, dan is er de Wet Tegemoetkoming Schade bij rampen en zware ongevallen. Deze wet is in het leven geroepen om schade te vergoeden als iemand het slachtoffer wordt van extreem natuurgeweld. Laten we hopen dat we nooit gebruik hoeven maken van deze wet.