Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9 / 10 (5)

Valuta

Wil jij graag weten hoeveel dollar jouw euro waard is of ga jij binnenkort naar vakantie in Japan en wil jij weten hoeveel de dagelijkse boodschappen jouw gaan kosten in de lokale valuta? Dan is het belangrijk om de wisselkoers van de desbetreffende valuta om te rekenen. Valuta is altijd in beweging, waardoor het belangrijk is om op de hoogte te blijven van de actuele waarde. Door gebruik te maken van een wisselkoers calculator krijg jij duidelijkheid over wat jouw geld waard is in een andere valuta.

De waarde van geld

Nationale valuta's spelen een erg grote rol in de hedendaagse economie. De valuta is gemaakt om de waarde van geld en van een economie uit te kunnen drukken over de hele wereld. Om achter deze waarde te komen moet men gebruik maken van de wisselkoers. Dit komt omdat de euro bijvoorbeeld niet een geaccepteerde betaalmethode is in Amerika. De wisselkoers zorgt ervoor dat de waarde van jouw euro wordt omgezet naar de dollar, zodat jij in Amerika gewoon jouw gewenste aankopen kunt doen. Een wisselkoers geeft dus aan wat de prijs van de ene vorm van valuta in een andere vorm van valuta waard is. In andere woorden koop je in principe een ander soort geld van jouw eigen geld. De wisselkoers toont aan wat jouw geld waard is in een andere wisselkoers. Een Zwitserse frank heeft bijvoorbeeld dezelfde waarde als 80 Japanse yen. Valuta is constant in beweging, waardoor er per dag een verschil kan zitten in deze waarde. De waarde van valuta wordt bepaald door twee verschillende factoren, namelijk de gekoppelde valuta en de zwevende valuta.

De wisselkoers van verschillende valuta

Met de vele verschillende valuta die er in de wereld bestaan, is het niet altijd even handig om te weten hoeveel je geld waard is in een ander land. In de onderstaande tabel zijn de meest voorkomende valuta aangegeven en vergelijkt met de waarde van de euro. In de tabel is te zien dat bijvoorbeeld 1 Euro gelijk staat aan 1,180390 US dollar. Dit betekent ook dat 1 Dollar gelijk staat aan ongeveer 0,85 Euro. 2,50 Euro naar US dollar is bijvoorbeeld 2,950975 US dollar.

Rekensom:
2,5 x 1,180390 = 2,950975 US dollar

Hoe wordt de valuta berekent?

  • Zwevende valuta:
De waarde van geld is gemaakt door de mens. Dit houdt in dat de waarde van valuta wordt bepaald door vraag en aanbod. Allerlei facetten, zoals de import en export van producten, de buitenlandse investeringen en de algemene inflatie zijn allemaal factoren die hier invloed op hebben. Landen die een stabiele economie hebben maken vooral gebruik van dit uitgangspunt. De waarde van de lokale valuta hangt dus nauw samen met de wisselkoers van de andere landen en andere valuta. Dit zorgt echter ook voor gevaar. Een zwevende koers kan namelijk net zo goed dalen in waarde als dat hij ooit heeft gestegen. Wanneer de economie van een land namelijk erg aan het lijden is, heeft dit gevolgen voor beleggers en investeerders die zich binnen deze markt bevinden. Doordat de wisselkoers daalt, daalt ook de wisselkoers tegenover de lokale valuta.
  • Gekoppelde valuta:
Een gekoppelde valuta is het tegenovergestelde van de zwevende valuta. Deze wordt namelijk gecontroleerd door de overheid. Deze zorgen ervoor dat de koers van het geld, zoals de euro, niet zomaar van dag tot dag extreem kan veranderen. Dit systeem is erg uitgebreid. Banken zijn verantwoordelijk om de verandering tussen vraag en aanbod zo min mogelijk te houden en de overheid houdt hiermee de rente gecontroleerd. Dit is echter ook geen waterdicht systeem. Het kan hierbij namelijk voorkomen dat verschillende valuta’s voor andere waardes worden verkocht op de markt, wat leidt tot grote gevolgen. Wanneer de bevolking doorkrijgt dat hun geld niet zoveel waard is als wordt weergegeven op de gekoppelde koers, hebben de meeste de neiging om hun valuta in te wisselen voor een  stabielere variant. Dit brengt de economie van een land in gevaar.

Hoe wordt de wisselkoers van valuta bepaald?

Het werd al kort benoemd dat de waarde van valuta samenhangt met de vraag en aanbod. Maar hoe wordt deze waarde daadwerkelijk vastgesteld? Specifieke gebeurtenissen binnen de economie zorgen ervoor dat een valuta waardevoller wordt, waardoor iedereen hem wilt hebben. Er is een beperkte aantal hoeveelheid aan valuta beschikbaar, waardoor bij grote vraag deze in prijs kan stijgen. Zodra de economie van een land met een andere valuta erg sterk aan het worden is, is het voor buitenlandse investeerders slim om in deze valuta te investeren. Net zoals dat een valuta meer waarde kan krijgen, kan het ook voorkomen dat de valuta minder gewild wordt. Dit houdt in dat veel mensen van hun valuta af willen maar er vrij weinig mensen zijn die deze willen kopen. Investeerders die hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld de dollar zullen nu merken dat de waarde van de dollar minder is geworden. Als ze de dollar nu willen inwisselen voor de euro zullen ze merken dat zij een stuk minder ontvangen dan ze destijds hebben geïnvesteerd. De relatie tussen verschillende valuta loopt nauw samen. Wanneer de ene valuta daalt in waarde, stijgt de prijs van de andere valuta vaak.

Hoe kan ik de wisselkoers van mijn valuta berekenen?

Aangezien alle verschillende valuta’s nauw samenhangen met elkaar, door de rol van vraag en aanbod, is het niet mogelijk om een standaard som te gebruiken om de wisselkoers tussen verschillende valuta te berekenen. De waarde van iedere valuta kan altijd per dag verschillen, maar het is echter zeldzaam dat een valuta binnen korte tijd extreem daalt of extreem stijgt. Om erachter te komen hoeveel 1 euro waard is in een andere valuta kun je het beste gebruik maken van de tabel of een actuele wisselkoers calculator. Als jij bijvoorbeeld iedere maand een pensioen krijgt van het Verenigd Koninkrijk maar zelf een grote tijd van het jaar in het buitenland verblijft, hangt de hoeveelheid van jouw pensioen af van de actuele wisselkoers. De ene maand kan het zijn dat je bijvoorbeeld een aantal euro’s extra krijgt dan de vorige maand. Er zijn verschillende mogelijkheden die zorgen dat jij de wisselkoers vast kunt zetten voor een bepaalde tijd. Het is echter erg afhankelijk van de lokale economie en de desbetreffende valuta of dit een aantrekkelijke optie is of niet.

Nieuws over

Hoe komen wisselkoersen tot stand

Wisselkoersen zijn een grotere factor in ons dagelijks leven dan we ons soms realiseren. Naast het welbekende wisselen van geld voor een vakantie, kunnen wisselkoersen ook van invloed zijn op het koopgedrag van consumenten. Vooral nu we steeds meer online producten kopen via buitenlandse webshops, is het belangrijk om de waarde van de euro ten opzichte van de valuta van het land waar de webshop gevestigd is in de gaten te houden. Het is daarom een goed moment om dieper in te gaan op de totstandkoming van wisselkoersen.

» Lees het volledige bericht
Wisselkoersen worden goedkoper: technologie breekt de markt open

Wisselkoersen en kosten om geld in andere valuta over te maken of cadeau te doen: een onlosmakelijke combinatie. Tenminste, dat was altijd het geval. TransferWise en bunq slaan de handen ineen om daar een einde aan te maken.

» Lees het volledige bericht