Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
? / 10 (0)

Inhoudsmaten omrekenen

Je herkent het vast wel: je hebt de inhoud van een voorwerp berekend in kubieke centimeters maar je moet het omrekenen naar liters. Met behulp van onderstaande tool en het antwoord in liters en M3 heb jij binnen enkele seconden de inhoudsmaten omgerekend. lees meer

Vul hier de hoogte in van het object waarvan je de inhoud wilt berekenen. In sommige gevallen kun je ook spreken van diepte. Als het bijvoorbeeld gaat om de inhoud van een zwembad. 

Inhoudsmaten omrekenen

Wanneer we een inhoud willen bepalen van een voorwerp of object, maken we gebruik van diverse maateenheden. Zo wordt de maateenheid ‘liter’ gebruikt bij vloeistoffen, zoals bij een fles frisdrank. Frisdrank zit vaak in een fles van 1,5 liter. Kubieke meter wordt veel gebruikt voor overige inhoud.

Ook zit er een verschil tussen inhoud en volume. Hier maakt de natuurkunde onderscheid in. De inhoud kun je zien als de hoeveelheid die ergens in gaat, maar de volume is de hoeveelheid ruimte en omvang dat een voorwerp inneemt. Bijvoorbeeld bij een pak melk. Die heeft een inhoud van 1 liter melk en het volume van de kartonnen verpakking waar de melk in zit is net iets meer. Anders had het nooit gepast.

Stappenplan inhoudsmaten omrekenen

Wanneer je inhoudsmaten wilt omrekenen moet je beginnen met het bereken van de inhoud. Dit doe je door middel van deze formule: de lengte x de breedte x de hoogte. Het antwoord wat eruit komt wordt dan kubieke meter (m3). Wil je de kubieke meters omzetten naar kubieke decimeter of misschien naar kubieke millimeters? Dan vermenigvuldig je het aantal kubieke meters met 1000. Wil je bijvoorbeeld omrekenen naar kubieke kilometers dan deel je het antwoord door 1000. Het metriek stelsel kan hierbij van pas komen.

Als je de inhoud hebt berekend kan je het antwoord van de eerste stap ook omzetten naar liters. Hierbij is het belangrijk dat je onthoudt dat één kubieke decimeter gelijk is aan 1 liter. Ook hier kan het omrekenen een hoop eenvoudiger worden met behulp van het metriek stelsel. Als je een uitkomst hebt omgerekend naar kubieke decimeters en hierdoor het aantal liters te weten bent gekomen, kan je eventueel het antwoord nog verder rekenen naar deciliters of milliliters. Hierbij geldt: naar links is gedeeld door 10 en naar rechts is vermenigvuldigen met 10.

Metriek stelsel voor inhoudsmaten

Met het metriek stelsel voor inhoudsmaten kan de verhouding tussen de diverse inhoudsmaten worden weergegeven. Je kan het metriek stelsel voorstellen als een trap. Als je een traptrede naar boven gaat, dan moet je het getal delen door duizend. Wanneer je naar beneden gaat, dan moet je het getal vermenigvuldigen met duizend. Om de volgorde van het rijtje te kunnen onthouden, is er een handig ezelsbruggetje voor bedacht: Kan Het Dametje Met De Centimeter Meten? Met behulp van dit ezelsbruggetje kan je de volgorde van Km3 - Hm3 - Dam3 - M3 - Dm3 - Cm3 - Mm3 onthouden

Je hebt ook een paar inhoudsmaten in liters die gelijk zijn aan kubieke inhoudsmaten. Zo is een kubieke centimeter gelijk aan een milliliter: (cm3 = ml). Een kubieke decimeter komt overeen met een liter: (dm3 = l). Als laatste hebben we een kubieke meter. Deze is gelijk aan een kiloliter: (m3 = kl).