Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
8.8 / 10 (15)

Lijfrente 2023 berekenen

Als je stopt met werken wil je natuurlijk voldoende ‘inkomen’ hebben om van te leven. Met lijfrente zorg je ervoor dat je naast je AOW-pensioen en het pensioen dat je hebt opgebouwd bij je werkgever nog extra vermogen opbouwt voor na je pensioen. Op deze pagina vertellen we je meer over lijfrente en kan je zelf je lijfrente berekenen door gebruik te maken van onze handige berekingstool. lees meer

Vul hier je bruto jaarinkomen in.
Vul hier de pensioenaangroei in. Dit staat op je pensioenopgave. Je kunt dit ook zelf uitrekenen door 2% van de pensioengrondslag te nemen.

Waarom je lijfrente berekenen?

Heb jij je pensioenleeftijd bereikt? Dan krijg je naast je AOW-pensioen en het pensioen dat je hebt opgebouwd bij je werkgever(s) een lijfrente-uitkering. Tenminste, dat is het geval als je een lijfrenteverzekering hebt afgesloten bij een verzekeraar. Ook kan je lijfrente opbouwen door geld te sparen via een bankspaarrekening bij een bank. Voor welke wijze je ook kiest, het gespaarde geld is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing in box 3. Het bedrag dat je maandelijks inlegt voor de lijfrente mag je aftrekken van je box 1 inkomstenbelasting. Wel moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je leest er alles over op de website van de Belastingdienst.

Hoe berekenen je  de maximale lijfrente aftrek?

Je jaarruimte voor de lijfrente kan je eenvoudig berekenen. Dit doe je door de volgende formule te gebruiken:

(15,5% van de grondslag) - (7,2 x pensioenaangroei)

Grondslag = verdiende bruto jaar inkomen - AOW-franchise van €13.646 (2023).

Factor A = pensioenaangroei in een jaar (dit vind je op je pensioenopgave).

Lijfrente berekenen 2023

De lijfrente berekenen in 2023? Het is mogelijk om de maximale aftrek te berekenen die je kunt gebruiken, op basis van het inkomen of de winst uit je onderneming.
Let op: de lijfrenteaftrek in 2023 is er, net als in voorgaande jaren, alleen voor zelfstandigen, voor ondernemers en voor werknemers met een pensioentekort.
De overheid heeft het pensioen in eigen beheer afgeschaft. Daardoor zijn veel ondernemers aangewezen op een verzekeraar om pensioen op te bouwen. Of op een lijfrente, waardoor ze kunnen profiteren van lijfrenteaftrek. De aftrek in 2023 valt net wat lager uit dan in 2022. Het geeft te maken met een berekening die er net iets anders uitziet.

Berekening in 2023 net iets anders

Je kunt de lijfrente berekenen in 2023 door uit te gaan van een vermenigvuldigingspercantage, samen met een premiegrondslag. Dat betekent in de praktijk dat je uit kunt gaan van 13,3 procent, maal de premiegrondslag. Dat was voorheen een percentage van 13,8 procent. Bovendien neemt de vermenigvuldiging van de factor A af. Van 6,5 eerder naar 6,27 nu. Het betekent dat de maximale lijfrenteaftrek op basis van het inkomen zal afnemen.

Ondernemers en zelfstandigen mogen een kleiner bedrag fiscaal voordelig opbouwen voor hun pensioen. Dat heeft onder andere te maken met het verhogen van de hypotheekleeftijd. Een ieder heeft daardoor langer de tijd om pensioen op te bouwen. Het is dan niet nodig om dat ieder jaar met hetzelfde hoge bedrag te doen. Door dit bedrag omlaag te brengen lukt het dankzij de verhoogde leeftijd toch om tot ongeveer hetzelfde bedrag te komen. Op die manier is de berekening van de lijfrente voor 2023 net iets anders dan een jaar eerder. Uiteraard kun je online gewoon gebruik maken van onze handige tool.

Nieuws over Waarom je lijfrente ?

Hoe werkt lijfrente?

Als je binnenkort je pensioensleeftijd gaat bereiken krijg je naast je AOW-pensioen en het pensioen dat je hebt opgebouwd bij je werkgevers een lijfrente-uitkering. Tenminste dat is het geval als je een lijfrenteverzekering hebt afgesloten bij je verzekeraar maar hoe gaat het dan verder en hoe werkt het precies? Dat lees je hier in dit artikel.

» Lees het volledige bericht
Hoogte uitkering lijfrente verschilt sterk: tot 35 procent meer

Uitkeringen op basis van een lijfrente blijken sterk te verschillen per aanbieder. Dat ontdekte MoneyView, die daar onderzoek naar deed. Het verschil kan oplopen tot 35 procent, waarmee vergelijken tussen lijfrente-producten de moeite waard lijkt.

» Lees het volledige bericht