Berekenen.nl
Geplaatst op 11 september

Koopkracht zal toenemen in 2017

Het kabinet berekende de koopkrachtplaatjes voor het komende jaar en zal daar tijdens Prinsjesdag inzage in geven. RTL Nieuws slaagde er, zoals ieder jaar, in om de plannen al op voorhand in het bezit te krijgen. Dat betekent dat we nu alvast weten dat we er volgend jaar weer een beetje op vooruit zullen gaan en we gemiddeld genomen meer te besteden krijgen.

Ook gepensioneerden gecompenseerd

Het leek er eerder op dat ouderen en gepensioneerden als een van de weinigen niet konden profiteren van de koopkracht die toe zal nemen. Ingewijden in het Haagse hebben echter laten weten dat het kabinet naarstig op zoek is gegaan naar een oplossing. Er is 1 miljard euro in de begroting vrijgemaakt om deze groepen te compenseren. Op die manier houden zij, net als de minima, in 2017 toch geld over in hun portemonnee en ontstaan er dus meer mogelijkheden om het geld aan andere zaken te besteden. Het kabinet gebruikt de aantrekkende economische groei om zoveel mogelijk werkenden en niet-werkende een cadeautje uit te delen, zoals dat tijdens de vorige verkiezingscampagne werd beloofd.

Koopkracht berekenen

Wil je zelf de koopkracht berekenen, bijvoorbeeld om na te gaan wat je gemiddeld te besteden hebt en hoe zich dat verhoudt tot de andere jaren? De koopkracht is gebaseerd op het inkomen en de stijging daarvan, ten opzichte van de stijging van de kosten. Een hoger inkomen biedt immers pas aanvullende mogelijkheden op het moment dat de kosten aan de andere kant niet net zo hard oplopen. Je kunt online de koopkracht berekenen, zodat je daar een goed beeld van krijgt en weet wat je in 2017 of in een ander jaar in je portemonnee kunt verwachten.