Berekenen.nl
Geplaatst op 15 maart

Een eigen pensioenleeftijd voor iedereen: wat betekent dat?

De pensioenleeftijd stond altijd vast op 65 jaar, al is daar een aantal jaren geleden al verandering in gekomen. De leeftijd werd verhoogd tot 67 jaar en er werd duidelijk gemaakt dat die leeftijd in de toekomst nog verder kan oplopen. Bovendien blijkt nu dat er zelfs wordt nagedacht over een pensioenleeftijd per persoon. Afgestemd op bijvoorbeeld het type werk wat we doen, om te compenseren voor een aantal zware beroepen. Ten opzichte van de meer lichte beroepen, waarin we beter door zouden kunnen werken.

Afhankelijk van de levensverwachting

Het idee van een eeuwig houdbare pensioenleeftijd is al langer van de baan. We weten dat we een stuk ouder worden dan enkele generaties geleden, waardoor we daar ook in de leeftijd waarop we met pensioen gaan rekening mee dienen te houden. Daarom heeft de overheid al besloten om de pensioenleeftijd af te laten hangen van de gemiddelde levensverwachting. Naarmate we ouder worden zullen we ook langer door moeten werken. Al lijkt dat nog niet voldoende te zijn, vooral om rekening te kunnen houden met een aantal zware beroepen.

Unieke pensioenleeftijd per persoon

Er gaan stemmen op om de pensioenleeftijd af te laten hangen van het type beroep dat iemand uitoefent. Een brandweerman of iemand anders met een zwaar beroep zou eerder met pensioen mogen gaan dan iemand met een relatief licht beroep. Op die manier wordt het mogelijk om de leeftijd verder op te laten lopen, zonder dat de fysieke ongemakken waar sommigen mee te maken krijgen een probleem worden. Wil je zelf de pensioenleeftijd berekenen? Dat kun je eenvoudig online doen, waarmee je direct goed op de hoogte bent van wanneer jij waarschijnlijk van je pensioen kunt gaan genieten.