Berekenen.nl
Geplaatst op 11 juni

Met pensioen

U bent al jaren lang aan het werk en u heeft de leeftijd bereikt dat het pensioen langzaam in zicht komt. Veel ouderen genieten volop van hun vrije tijd. Ze kunnen activiteiten doen waar ze tijdens hun werkperiode geen tijd voor hadden.
 

AOW


Als u in Nederland woont of werkt, dan heeft u recht op een AOW. De AOW is de Algemene Ouderdomswet. Het is een basispensioen die uitgekeerd wordt door de overheid. De hoogte van het bedrag van dit pensioen hangt af van twee factoren. Aller eerst wordt er gekeken of u altijd in Nederland heeft gewoond of gewerkt. Als dat niet het geval is, dan zal u niet de volledige 100% van de AOW uitkering ontvangen. Als tweede wordt er bekeken of u alleen of samen met iemand woont.
 

De leeftijd


4 maanden voordat u uw AOW-leeftijd bereikt heeft, krijgt u een brief van de overheid. In deze brief staat hoe u uw pensioen kunt aanvragen. Sinds 2016 zijn de pensioen leeftijden gestegen, voorheen ging iedereen met pensioen op het moment dat zij de 65 jaar bereikt hadden. Tegenwoordig moeten de mensen langer door werken, waardoor ze pas later van hun pensioen kunnen genieten. Je kunt een berekening maken, om te berekenen wanneer u officieel met pensioen mag gaan, dat kan gemakkelijk doormiddel van de pensioen-leeftijd-berekenen tool.
 

Korting

De ouderen kunnen naast hun pensioen ook nog in aanmerking komen voor een ouderenkorting. Als je deze korting wilt ontvangen, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst is het van belang dat je de AOW-leeftijd bereikt hebt in het desbetreffende jaartal. De ouderenkorting verschilt per persoon, de hoogte van de korting is afhankelijk van het verzamel inkomen.
 

Genieten van de vrijheid

Eindelijk is de leeftijd aangebroken dat de ouderen mogen stoppen met werken. Na jaren lang gewerkt te hebben, is het nu tijd om extra te genieten van het leven. En dat hebben de ouderen ook flink verdiend. Veel parken hebben speciale kaartjes voor de 55 plussers. Daardoor kunnen de ouderen goedkoper een dagje weg.
 

In beweging

De dagen worden niet meer opgevuld door de werkzaamheden die gedaan moesten worden op het werk. De weekenden zijn niet meer voor het uitrusten. Elke dag mag vrij ingevuld worden nu je met pensioen bent. Veel ouderen trekken er op uit met de (elektrische) fiets of ze rijden ergens heen met de auto. Geen verplichtingen waardoor je alle tijd hebt om te doen wat jij het liefste doet. De afstanden die afgelegd worden kun je gemakkelijk berekenen via de afstand-berekenen tool


Pensioen

Veel ouderen ervaren hun pensioen als een heerlijke tijd, toch zijn er ook ouderen die hun werk missen. Ze ondernemen bijna niets in hun vrije tijd, daardoor worden de sociale contacten minder en voelen ze zich eenzaam. Daarom kiezen sommige ouderen er voor om na hun AOW-leeftijd nog door te werken. Ze zullen niet meer full-time op de werkvloer te zien zijn, maar toch nog wel een aantal dagen. Op die manier blijft het ritme in hun leven en hebben ze iets te doen. Het werk hoeft niet altijd als een gevangenis te voelen, zolang je het er maar naar je zin hebt.