Berekenen.nl
Geplaatst op 16 augustus

Nog weinig enthousiasme voor het variabel pensioen

Een jaar geleden werd de mogelijkheid voor een variabel pensioen ingevoerd. Het was de verwachting dat daar veel vraag naar zou zijn. Inmiddels is gebleken dat nog niet veel mensen en werkgevers daar gebruik van maken. Zowel de aanbieders van de pensioenen als de klanten stellen zich voorlopig terughoudend op.

Stijgen en dalen met de rente

Een variabel pensioen kan stijgen of dalen, afhankelijk van de ontwikkeling van de rente. Op die manier kan het product uitkomst bieden voor een roeiende groep van mensen met een premie- of kapitaalovereenkomst. Zij moeten op de pensioendatum een uitkering kopen en kunnen daarvoor gebruik maken van het variabel pensioen. Voorheen was er sprake van een vast bedrag voor de rest van hun leven. Met name bij lage rente kan de uitkering veel lager uitvallen dan verwacht, waardoor het variabel pensioen een oplossing zou kunnen bieden.

Online zelf je pensioen berekenen

Benieuwd naar je eigen pensioen? Je kunt dit online berekenen. Met onze handige tool maken we het gemakkelijk om je pensioen te berekenen. Je weet dan precies waar je aan toe bent, bijvoorbeeld als je over een paar jaar met pensioen gaat. Wil je jouw pensioenleeftijd berekenen, maar ben je daar voorlopig nog niet aan toe? Houd er dan rekening mee dat de regelgeving op dit gebied nog (flink) kan veranderen. Het is interessant om een indicatie van je pensioen te berekenen, al zal je de ontwikkelingen de komende jaren of decennia ook in de gaten moeten houden.