Berekenen.nl
Geplaatst op 5 januari

Wat is de pensioenleeftijd in Nederland

De pensioenleeftijd in Nederland is vastgesteld op basis van de AOW-leeftijd, die wordt bepaald door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS houdt rekening met de levensverwachting van 65-jarigen bij het vaststellen van de AOW-leeftijd.

 

Op dit moment is de AOW-leeftijd vastgesteld tot 2029. In 2024 stijgt de pensioenleeftijd naar 67 jaar en 10 maanden, en in 2028 gaat deze naar 67 jaar en 3 maanden. Voor 2029 wordt een gemiddelde levensverwachting van 20,89 jaar bij 65-jarigen voorspeld. Het exacte moment waarop iemand met pensioen kan gaan, kan echter variëren vanwege individuele verschillen in levensverwachting.

AOW-leeftijd na 2029

Na 2029 wordt een gemiddelde levensverwachting van 20,89 jaar bij 65-jarigen voorspeld door het CBS. Dit is iets lager dan de vorige voorspelling van ruim 21 jaar, die mede beïnvloed werd door sterfgevallen tijdens de coronapandemie. Op basis van deze voorspelling zou de AOW-leeftijd in 2028 zelfs omlaag moeten. Echter, de AOW-leeftijd moet volgens de wet vijf jaar van tevoren worden vastgelegd, dus aanpassingen zijn niet meer mogelijk. Voor de exacte pensioenleeftijd na 2029 zal men moeten wachten tot eind 2034, wanneer de levensverwachting definitief wordt vastgesteld.

Verwachte AOW-leeftijd

Hoewel de exacte pensioenleeftijd na 2029 moeilijk te voorspellen is, kunt u je al een inschatting maken van het moment waarop u AOW-gerechtigd bent volgens de huidige regels. Berekenen.nl heeft een handige rekenmodule ontwikkeld waarbij u uw geboortedatum kunt invullen om de verwachte pensioendatum te zien op basis van de actuele levensverwachting.

Volgens deze prognose blijft de AOW-leeftijd de komende jaren op 67 jaar en 3 maanden staan. Vanaf 2034 wordt verwacht dat dit wordt verhoogd naar 67 jaar en 6 maanden, maar dit is nog niet definitief vastgesteld. Uiterlijk eind 2028 wordt hierover meer duidelijkheid verwacht.

De rekenmodule maakt het eenvoudig om een geschatte AOW-leeftijd te berekenen op basis van uw geboortedatum. Dit kan u helpen bij het plannen van uw financiële toekomst en het maken van belangrijke beslissingen met betrekking tot uw pensioen maar u kunt geen rechten ontlenen aan de tool.