Berekenen.nl
Geplaatst op 24 augustus

Zelf je pensioen berekenen

Met de huidige veranderingen in de pensioenleeftijd, waarbij de officiële pensioenleeftijd is vastgesteld op 67 jaar, realiseren zich steeds meer mensen zich dat ze waarschijnlijk langer zullen moeten werken dan voorheen gedacht. Velen kiezen er zelfs voor om na hun 67e door te blijven werken, hetzij vanwege persoonlijke voorkeur omdat ze zich anders vervelen of vanwege financiële behoeften.Het is dus wel duidelijk dat een goed doordachte pensioenplanning van groot belang is om ervoor te zorgen dat je later kunt genieten van een comfortabel en zorgeloos leven. Het zelf berekenen van je pensioen is daarom dus ook wel zo verstandig, zodat je weet of je hier op latere leeftijd wel of niet mee uit de voeten kunt. Blijkt dat dit niet lukt, dan zal je hier iets aan moeten doen.

Zorg voor de juiste informatie

Om je pensioen nauwkeurig te kunnen berekenen, moet je eerst alle relevante informatie verzamelen. Dit omvat gegevens zoals je huidige leeftijd, je verwachte pensioenleeftijd, je inkomen en je huidige pensioenvoorzieningen. Als je al een pensioenplan hebt, zorg er dan voor dat je de details ervan kent, inclusief de jaarlijkse bijdragen en verwachte rendementen. Vaak spaar je automatisch via je werkgever een vast bedrag en doet de werkgever hier nog een deel bij. Omdat dit meestal een bepaald percentage van het salaris is, is het wel fijn te weten of dit ook jaarlijks meestijgt. Gebeurt dit namelijk niet, dan bestaat de kans dat je straks een enorm gat hebt tussen je laatst verdiende salaris en je pensioen.

Wat verwacht je uit te geven tijdens je pensioen

Een belangrijk onderdeel van het berekenen van je pensioen is het inschatten van je uitgaven tijdens je pensioenjaren. Sterker nog, dit is natuurlijk het belangrijkste. Je kunt namelijk niet meer uitgeven dan er binnenkomt iedere maand. Houd rekening met kosten zoals huisvesting, gezondheidszorg, eten en andere dagelijkse uitgaven. Het is ook belangrijk om mogelijke onverwachte kosten hierin mee te nemen.

Zelf pensioenbeleggen

Veel werknemers hebben geen idee dat je natuurlijk ook prima zelf kunt sparen of beleggen voor een extra pensioen. Wanneer je het idee hebt dat je met je huidige pensioen niet helemaal uitkomt, kan het verstandig zijn om al vroegtijdig te kiezen voor pensioenbeleggen via bijvoorbeeld Evi van Lanschot. Zo wordt er maandelijks een bepaald bedrag voor je in een beleggingsfonds gestopt, waarmee je, als het goed is, uiteindelijk rendement maakt, waardoor je rond je pensioengerechtigde leeftijd een extra potje hebt waaruit je kunt putten.

Tot slot

Voor de meesten duurt het nog even voor ze met pensioen gaan, maar is het wel belangrijk al op jonge leeftijd te weten wat je nu eigenlijk te wachten staat. Er is niets zo vervelend als er pas te laat achterkomen dat je eigenlijk een paar honderd euro te kort komt als je straks stopt met werken. Weet je dit rond je 40e, dan heb je nog zo’n 25 jaar om dit gat te kunnen dichten. Dit kan door te sparen, maar ook door te kiezen voor een pensioenfonds waarin je zelf iedere maand een vast bedrag stort.