Berekenen.nl
Geplaatst op 29 september

Pensioenleeftijd voor steeds meer werkenden geen reden om te stoppen

Steeds meer ouderen blijven langer werken, ook op het moment dat ze de pensioenleeftijd bereiken. Zij kiezen ervoor om nog niet te stoppen, bijvoorbeeld omdat het ze helpt om langer gezond te blijven.

Uit onderzoek door RTL Nieuws blijkt dat in 2018 zo’n 7,3 procent van de 70-plussers betaald werk deed. 15 jaar eerder was dat nog maar 3,3 procent, waardoor er sprake is van een behoorlijke stijging. Specialisten vinden dat een goede zaak, omdat ze wijzen op de belangrijke voordelen voor de gezondheid.

Nog lang niet afgeschreven

Volgens artsen en verouderingswetenschappers hoeven we ouderen die de pensioenleeftijd bereiken nog helemaal niet af te schrijven. Door iedereen op die leeftijd naar huis te sturen zouden we veel arbeidspotentieel mislopen. En belangrijker nog, niet iedereen die de leeftijd bereikt wil al stoppen met werken.

Sommigen vinden het heerlijk om door te gaan, bijvoorbeeld omdat ze hun sociale contacten blijven houden. Bovendien behouden ze het idee dat ze belangrijk zijn binnen de rest van de maatschappij. Dat helpt ze om mentaal en fysiek gezond te blijven, twee belangrijke voordelen van het doorwerken.

Artsen noemen onder andere hoogleraren als groep die makkelijk door kunnen blijven werken, ook als ze de pensioenleeftijd bereiken. Lastiger is dat aan de andere kant voor bijvoorbeeld iemand die spoorwegonderhoud doet. Dat is fysiek zwaar werk, waardoor het op latere leeftijd niet altijd meevalt om door te blijven werken.

Pensioenleeftijd berekenen: online tool

Benieuwd naar de leeftijd waarop je officieel met pensioen mag, volgens de richtlijnen die daarvoor op dit moment gelden? Dankzij onze tool kun je online de pensioenleeftijd berekenen. Ontdek op die manier op welke leeftijd je met pensioen mag, volgens de huidige wet- en regelgeving op dit gebied. Uiteraard kan dit door de jaren heen veranderen, waardoor het verstandig is om dit regelmatig in de gaten te houden. Je kunt online binnen een paar minuten de pensioenleeftijd berekenen, zodat je daar steeds goed van op de hoogte bent.