Berekenen.nl
Geplaatst op 12 april

Onzekerheid over het pensioen speelt weer op

De Sociaal Economische Raad (SER) heeft een aantal nieuwe plannen opgevat, onder andere met betrekking tot het pensioen. Dit moet er onder andere voor gaan zorgen dat het duidelijker wordt welk bedrag aan pensioen we zelf hebben opgebouwd. Hier staat aan de andere kant tegenover dat het pas later duidelijk zal zijn tot welke uitkering dit zal gaan leiden. Dit kan leiden tot onzekerheid onder de bevolking met betrekking tot hun pensioen, waarvan het niet duidelijk is of daar voldoende rekening mee is gehouden.

Pensioenspaarpot zonder duidelijkheid

Op dit moment komen de pensioengelden nog in een collectieve pot terecht. Daar moet verandering in komen als het aan de SER ligt. Die wil ervoor gaan zorgen dat het mogelijk wordt om bij te houden hoeveel geld er in de eigen spaarpot zit, zodat ook de ontwikkeling daarvan duidelijk wordt. Aan de andere kant zou het pas 10 jaar voor de pensioenleeftijd duidelijk moeten worden voor welke uitkering dat bedrag vervolgens goed zal zijn. Met name dit punt levert onrust op onder werkenden. Zij lijken meer zekerheid te willen en daar vooral al eerder inzicht in te willen hebben.

Online pensioen berekenen

Benieuwd naar de leeftijd waarop je recht hebt op pensioen? Je kunt online je pensioenleeftijd berekenen, op basis waarvan je in ieder geval een goede indicatie krijgt. Je kunt op die manier ook nagaan wat je kunt verwachten en hoe je er zelf voor kunt zorgen dat je voldoende te besteden hebt zodra je eenmaal met pensioen kunt. Door online je pensioenleeftijd te berekenen kom je in ieder geval niet voor (grote) verrassingen te staan. In plaats daarvan ben je goed voorbereid op wat er de komende jaren zal gaan gebeuren.