Berekenen.nl
Geplaatst op 15 juni

Pensioenstelsel van Nederland: 3 manieren waarmee je pensioen kunt opbouwen.

Op een strandbed in de zon genieten van een pina Colada op één van de Canarische eilanden. Een paar dagen per week op de kleinkinderen passen. De wereld rondtrekken met een camper. We hebben allemaal verschillende verwachtingen van ons pensioen. Maar over één ding zijn we het allemaal eens; op een gegeven moment willen we allemaal stoppen met werken. Helaas is de prognose van de overheid iets minder leuk: deze jonge generatie moet werken tot hun 70ste. Je leest het goed: zeventig. Maar je kunt zelf bepalen hoe jouw pensioen zal gaan verlopen, maar we doen dit veel te weinig. Dit geldt niet alleen voor zelfstandig ondernemers, want 52% van de werknemers zijn matig of helemaal niet goed financieel voorbereid op hun pensioen. In loondienst zijn betekend dus helemaal geen zorgeloze oude dag. Ik ga je daarom 3 manieren vertellen van het pensioenstelsel in Nederland.

Pensioen via werkgever

Pensioen opbouwen via je werkgever kan alleen als daar een regeling voor getroffen is. Dit is niet verplicht en het kan zijn dat jouw werkgever geen pensioenregelingen biedt. Dat betekend dus dat in loondienst zijn bij een werkgever géén garantie is voor een goed pensioen. En is dus ook geen garantie voor überhaupt het opbouwen van een pensioen. Zoals al eerder benoemd, bouwt 52% van de werknemers niet genoeg pensioen op. Je doet er dus goed aan om dit uit te zoeken bij je werkgever hoeveel je opbouwt en of dit genoeg zal zijn. Bouw je niet genoeg op? Probeer dan te kijken of er een mogelijkheid is om zelf jouw pensioen aan te vullen. Dit kan op 2 manieren. Je kunt zelf extra inleggen op het pensioen wat je opbouwt of je kiest ervoor om bij manier 2 jouw pensioen aan te vullen.
Wat moet ik regelen: een pensioenregeling treffen met je werkgever. Eventueel extra inleggen, als dit noodzakelijk is én als je werkgever en het pensioenfonds dit toestaan.

Pensioen zelf regelen of aanvullen

Dit is het pensioen dat je zelf opbouwt. De meeste ondernemers bouwen op deze manier hun pensioen op. Maar ook werknemers die aanvullend pensioen op willen bouwen kunnen gebruik maken hiervan. Je kunt op verschillende manieren zelf jouw pensioen aanvullen. Dit kan door banksparen, pensioenrekening-beleggen, zelf beleggen, lijfrenteverzekering afsluiten, aansluiten bij een (zzp) pensioenfonds, koopsompolis afsluiten, etc. Daarnaast zijn er ook mensen die hun huis verkopen en de overwaarde sparen voor hun pensioen of mensen die hun zaak verkopen om hun pensioen mee aan te vullen.
Wat moet ik regelen: bepalen hoe jij pensioen wilt gaan opbouwen en je eventueel aansluiten bij een verzekeraar of pensioenfonds. Zoek goed uit wat er mogelijk is en welke keuze het beste bij jou past. Laat je eventueel adviseren door een expert.

AOW van de overheid

Allen inwoners van Nederland hebben recht op AOW, ook wanneer iemand nooit gewerkt heeft. Het AOW, Algemene Ouderdomswet, is een basispensioen waarmee je in principe rond zou moeten kunnen komen. Maar let wel op: het is geen vetpot en het is ook niet gegarandeerd dat het uitgekeerd wordt. Met een AOW zal je gedurende jouw pensioen elk dubbeltje moeten omkeren. Want zoals gezegd, je kunt ermee rond komen en daar is dan ook alles mee gezegd. Het is nu ook onmogelijk om jouw AOW te bepalen die je over tig jaar zal ontvangen. Dus ondanks dat het fijn is dat het voor je geregeld is, is het verstandig om zelf ook te sparen voor je pensioen.
Wat moet ik regelen: Je hoeft hier zelf niks voor te regelen. Elke inwoner heeft hier automatisch recht op en het zal automatisch worden uitgekeerd zodra je de AOW-leeftijd bereikt hebt.

Pensioenleeftijd berekenen

Wil jij weten wanneer jij op de Canarische Eilanden kan gaan liggen met je Pina Colada? Gebruik dan onze online tool om je pensioenleeftijd te berekenen.