Berekenen.nl
Geplaatst op 27 mei

Big data en de mogelijkheid tot individuele pensioenleeftijden

Jongeren zijn liever niet aangesloten bij een pensioenfonds, in plaats daarvan zouden zij liever verplicht één dag per week voor het pensioen sparen en zelf een collectief kiezen. Big data moet vervolgens voorspellen hoe oud iemand kan worden en wat op basis daarvan de juiste pensioenleeftijd is. Het is een opvallend advies van Pensioenlab. Dit is een denktank voor jongeren op het gebied van pensioenen. De jongeren laten daarmee hun stem horen, nu er veel te doen is over het huidige en toekomstige pensioenstelsel.

Big data biedt kansen

De rol van big data werd niet eerder onderzocht, maar lijkt wel degelijk interessant. Volgens de jongeren is het van belang om er rekening mee te houden dat niet iedereen dezelfde levensverwachting heeft. Big data kan daar een goede voorspelling over doen, zodat we een eerlijker systeem kunnen ontwikkelen dat bovendien beter betaalbaar zal blijken. Big data helpt om de pensioenleeftijd te voorspellen en daarmee aan te geven op welke leeftijd we het best met pensioen zouden kunnen gaan.

Pensioenleeftijd berekenen

Je kunt op dit moment nog online de pensioenleeftijd berekenen, daar heb je gelukkig nog geen big data voor nodig. Het is in plaats daarvan voldoende om aan te geven wanneer je geboren bent. De overheid schroeft de pensioenleeftijd de komende jaren verder op naar 67 jaar. Dat betekent dat je geboortedatum bepaalt wanneer je met pensioen mag en of dat bijvoorbeeld is wanneer je 66 of 67 jaar bent. De toekomstige generatie kan de pensioenleeftijd slechts bij benadering berekenen. Wil je de pensioenleeftijd berekenen en ben je nog erg jong? Je zal 5 jaar voordat je met pensioen mag definitief horen wanneer dat zal zijn.