Berekenen.nl
Geplaatst op 12 april

‘Pensioenleeftijd op basis van foute aanname verhoogd’

De pensioenleeftijd is op basis van een verkeerde aanname verhoogd. Dat stelt in ieder geval Rob de Brower, die bekend staat als ‘dwarsdenker’. Hij spreekt bijvoorbeeld over onnodig hoge buffers die van de pensioenfondsen worden gevraagd. Daardoor lukt het niet om de pensioenleeftijd lager te houden. Het gevolg is dat mensen nu en in de toekomst (veel) langer door moeten werken. Daardoor blijft er minder tijd over om van het pensioen te genieten.

Buffers onredelijk hoog

Volgens de Brouwer houden de fondsen sinds 2006 onredelijk hoge buffers aan. De wet verplicht de fondsen sinds dat moment om 125 procent als dekkingsgraad aan te houden. Pas op dat moment mag er volledig worden geïndexeerd. Als die 125 procent niet wordt gehaald lukt het niet om te indexeren en krijgen de pensioengerechtigden er ondanks de inflatie dus geen geld bij. Zij gaan er op die manier niet op vooruit en soms zelfs op achteruit. De gemiddelde dekkingsgraad bedraagt nu 109 procent, waardoor de fondsen nog niet in de buurt komen bij de gevraagde waarden. Daardoor moet de pensioenleeftijd steeds verder omhoog.

Online jouw pensioenleeftijd berekenen

Benieuwd hoe hoog de pensioenleeftijd voor jou inmiddels is? De overheid heeft besloten om die de komende jaren verder te verhogen en uiteindelijk zelfs afhankelijk te maken van de levensverwachting. Je kunt online berekenen wat jouw pensioenleeftijd zal zijn. Houd er daarbij wel rekening mee dat met name voor de huidige generatie werkenden geen vast moment bestaat om met pensioen te kunnen. Mogelijk lukt dat op een leeftijd van 67 jaar, mogelijk pas bij 68 of zelfs bij 70 of nog later.