Berekenen.nl
Geplaatst op 9 december

Met pensioen; wat nu?

Je laatste werkdag: raar gevoel. Je gaat elke dag naar het werk en ineens ben je met pensioen en neem je afscheid van je collega's en werkplek. Je hebt genoeg tijd voor jezelf en je hoeft (bijna) nergens aan te denken. Je mag doen wat je wilt! Maar wat te doen na pensionering? Hier zijn enkele tips voor jouw pensioen.

Pensioen tips: Welke levensstijl past bij jou?

Als je met pensioen gaat, kom je uit je eigen werksituatie en heb je je eigen persoonlijke situatie. Het is voor iedereen anders. Vraag jezelf daarom af welke levensstijl - op dit moment - bij jou past.
  1. Het avontuur – Je hebt nu alle tijd voor de dingen die je altijd al hebt willen doen en die tijd benut je optimaal. Je plant allerlei reizen en vakanties en start projecten op. Als je niet veel tegelijk wilt doen, kun je de hele dag thuis blijven in een T-shirt en joggingbroek. Zeeën van tijd geeft je veel vrijheid en dat is precies wat je van je pensioen wilt gaan maken.
  2. Rust en ontspanning – Heb je een drukke en hectische carrière gehad? Dan zoek je vaak meer ontspanning. Tijd voor jou en de mensen om je heen, want dat kon vaak niet als je aan het werk was. Je wilt ook genieten van het 'niets doen'. Als je ontspant, word je daarna weer actiever.
  3. Lekker druk – Zit je non stop in een rollercoaster? Als druk zijn in je bloed zit, houdt het niet op, ook niet na je pensionering. Er ligt altijd een project, een bestuursopdracht of een workshop voor je klaar. Het is handig voor je, ook al kan jouw agenda snel vol raken.

Pensioen tips ter voorbereiding op je vrije tijd

Als je met pensioen gaat, heb je ineens 1.500 tot 3.000 uur extra vrije tijd per jaar. Wat ga je ermee doen? Wacht niet tot het zover is, maar bereid je vroeg voor met deze pensioentips. Dan kun je  comfortabel met pensioen gaan.

Zoek bijvoorbeeld een hobby voor jezelf
Maak een lijst van welke hobby's je al hebt en hoeveel uren je eraan wilt besteden. Bedenk desnoods nieuwe hobby's. Er is genoeg tijd en ruimte om nieuwe dingen te proberen. Heb je vaak gedacht: "Ooit zou ik..."? Dan is het tijd om aan het werk te gaan.

Blijf plannen maken
Vooruit plannen is belangrijk als je met pensioen gaat. Het is goed voor iedereen om te leven voor nieuwe momenten. Denk dus aan dingen die je in de toekomst nog wilt bereiken, maar die nu niet direct belangrijk zijn. Zeg het hardop en schrijf het gelijk in je agenda. Zo beleg je in je toekomst!

Pensioentip #1: altijd blijven lachen
Ben je omringd door positiviteit en humor? En ben je zelf net zo positief? Lachen maakt iedereen beter en gelukkiger. Zorg dus dat je genoeg positieve mensen om je heen hebt en veel dingen hebt om te lachen. Natuurlijk zijn ook je eigen stemming en mindset belangrijk. Zoek indien nodig een leefstijl-coach om contact mee op te nemen. Ga dus altijd door met een positieve houding die je geluk bevordert.

Online pensioenleeftijd berekenen

Wil jij weten wanneer jij aan die nieuwe hobby kunt beginnen? Gebruik dan onze online tool! Deze helpt jou gemakkelijk berekenen wanneer jij met pensioen kan. Met een paar gegevens en één druk op de knop kun jij binnen no-time je pensioen leeftijd berekenen.