Berekenen.nl
Geplaatst op 8 oktober

Hypotheek berekenen: eenmaal afgelost kost het weer geld

Een afgeloste hypotheek biedt rust, want de woonlasten dalen enorm. Alleen de kosten voor gas, water, licht en de verzekeringen blijven over. Tenminste, zo is het op dit moment. Daar komt in de toekomst het eigenwoningforfait weer bij. Tot nu toe hoefden huizenbezitters met een afgeloste hypotheek die niet te betalen. Het was een vrijstelling door de overheid, om het aflossen zoveel mogelijk te stimuleren. Die maatregel lijkt nu te worden teruggedraaid, waardoor het weer geld gaat kosten om de hypotheek helemaal af te lossen.

Berekenen van de hypotheeklasten

Uiteraard helpt het aflossen van de hypotheek nog altijd om de woonlasten flink omlaag te krijgen, maar helemaal naar nul kunnen deze op die manier niet meer. Het is daarom de moeite waard om de hypotheeklasten te berekenen en tevens een berekening te maken van het eigenwoningforfait van een woning. Op die manier is het mogelijk om een goed beeld te krijgen van de kosten per maand en de fiscale gevolgen van wel of niet helemaal aflossen. Mits die keuze nog bestaat natuurlijk, want bij nieuwe hypotheken sinds 2013 is het verplicht om die in 30 jaar tijd helemaal af te lossen.

Eigenwoningforfait berekenen

Benieuwd naar de kosten van een hypotheek of die van het eigenwoningforfait? Die kun je eenvoudig online berekenen. Maak gebruik van onze handige tools voor de berekeningen, waarmee wij je handig op weg helpen. Wij zorgen ervoor dat je de maximale hypotheek kunt berekenen, dat je de maandlasten van de hypotheek kunt berekenen of dat je het eigenwoningforfait kunt berekenen. Op die manier ben je goed op de hoogte van de kosten, zodat je met een eigen woning niet voor verrassingen komt te staan. Net als met het aflossen van de volledige hypotheek op je woning.