Berekenen.nl
Geplaatst op 6 juni

We worden gemiddeld 5 jaar ouder dan in 1956 toen de AOW werd ingevoerd

Tegenwoordig moeten we langer doorwerken en dat is overigens niet meer dan terecht, omdat we sinds de invoering van de AOW in 1956 inmiddels gemiddeld 5 jaar ouder worden. Op het moment dat we 65 worden hebben we gemiddeld genomen nog zo’n 20 jaar te gaan. Tijdens de invoering van de AOW in 1956 was dat slechts 15 jaar, waardoor we nu veel meer tijd hebben om van ons pensioen te genieten.

Minder rokers in Nederland

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt deze gegevens bij en probeert ook na te gaan waar dat vervolgens aan ligt. Volgens het CBS heeft dit onder andere te maken met het feit dat we vandaag de dag veel minder roken dan voorheen. Bovendien beginnen steeds minder mensen met roken, waardoor de levensverwachting over het algemeen toeneemt. Ook de kans dat we 100 worden neemt steeds verder toe. Vergeleken met 60 jaar geleden is de kans dat we 100 worden nu 6x groter. Dat betekent dat er per 100 zo’n 6 vrouwen en 3 mannen die nu 65 zijn de 100 zullen bereiken.

AOW-leeftijd berekenen
Wil je zelf de AOW-leeftijd berekenen om na te gaan wanneer jij met pensioen kan? Je kunt online je pensioenleeftijd berekenen, mits je binnen een aantal jaren met pensioen mag. Voor de jongeren onder ons is de pensioenleeftijd nog niet bekend. Je kunt in dat geval wel een schatting van je AOW-leeftijd maken. De overheid zal per jaar vaststellen wat de levensverwachting is en wanneer iemand met pensioen mag. Wat dat betreft kun je online je pensioenleeftijd berekenen, maar hoeft er (nog) geen sprake te zijn van een gegarandeerde pensioendatum.