Berekenen.nl
Geplaatst op 12 oktober

SP wil AOW flink verhogen

De SP heeft z’n verkiezingsprogramma bekendgemaakt en schrijft daarin onder andere dat het de AOW flink wil verhogen. Het is de uitkering die ouderen krijgen van de overheid, op basis van het aantal jaren dat ze in Nederland werkzaam en woonachtig zijn geweest. Volgens de SP is het van belang dat de ouderen er meer bij krijgen, omdat zij op dit moment de dupe zijn van de scheve verdeling van de betere tijden die er zijn aangebroken.

AOW en minimumloon omhoog

De SP geeft aan dat alle Nederlanders, op de allerrijksten na, er de afgelopen jaren zo’n 20% op achteruit gegaan zijn. Het minimum loon moet daarom in ieder geval met 10% omhoog en ook de AOW moet met datzelfde percentage stijgen. Verder vindt de SP het van belang dat de lonen de komende tijd flink omhoog gaan, zodat we allemaal kunnen profiteren van het feit dat bedrijven er weer in slagen om meer geld te verdienen. De SP gaat daarmee in tegen het beleid dat het kabinet op dit moment voert. Dit probeert de stijgingen juist te matigen, naar eigen zeggen om toekomstige problemen te voorkomen.

AOW LEEFTIJD berekenen

Benieuwd wanneer je de AOW krijgt uitgekeerd en wil je zelf alvast je AOW leeftijd berekenen? Wanneer jij je AOW-leeftijd bereikt, is afhankelijk van wanneer je geboren bent. Iedereen die na 1956 geboren is, kan niet de exacte AOW-leeftijd berekenen. Er is een wetsvoorstel ingediend om de AOW-leeftijd vanaf 2016 sneller te verhogen. In 2019 is de AOW-leeftijd 66 jaar en in 2023 is dit 67 jaar. Vanaf 2024 is AOW-leeftijd afhankelijk van de gemiddelde levensverwachting vanaf het 65ste levensjaar. De cijfers worden steeds aangepast door het CBS en daardoor kan het zijn dat de AOW-leeftijd nog iets wijzigt.