Berekenen.nl
Geplaatst op 6 december

Wanneer mag ik met pensioen?


Dat is een vraag die jij je vast wel eens afgevraagd hebt, een van de redenen kan dan ook zijn dat je op het nieuws hebt gehoord dat de Nederlanders steeds later met pensioen mogen. Maar hoe zit dat eigenlijk precies? Dat lees je hier.


Wat is je pensioen precies?

Wanneer je met pensioen gaat doe je eigenlijk niet iets anders dan stoppen met werken. Het moment waarop je met pensioen gaat, bepaal je in principe helemaal zelf. Je mag dus helemaal zelf bepalen wanneer je met pensioen gaat. De grootste reden waarom mensen die pas laat doen in het leven komt omdat het voor veel mensen financieel niet mogelijk is om eerder met pensioen te gaan. Daarom kiezen heel erg veel mensen ervoor om de pensioendatum te plannen. Wanneer je stopt met werken valt je salaris logischerwijs weg. Toch heb je dan nog wel inkomen. Er zijn namelijk drie verschillende inkomens voor de mensen die met pensioen gaan. De mensen die met pensioen gaan hebben de volgende inkomensstromen: AOW, Pensioen en eigen middelen zoals spaargeld.

De AOW-leeftijd

Wanneer je over het pensioen praat komt het woord AOW-leeftijd vast voorbij, maar wat is dat eigenlijk? De AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Dat is dan ook het basispensioen die je kan krijgen vanuit de overheid. De meeste mensen die in Nederland wonen en met pensioen gaan hebben dan ook recht op de AOW. Nu vraag jij je vast af vanaf wanneer je recht hebt op de AOW. Dat is helemaal afhankelijk van je geboortedatum en de levensverwachting in Nederland. Wil jij nou weten vanaf wanneer je recht hebt op AOW? Via onze rekentool kan jij heel erg makkelijk berekenen wanneer je recht hebt op AOW. Bereken het hier.

Ik wil eerder met pensioen

We snappen dat je misschien wel eerder met pensioen wilt. Dan kan je het volgende overwegen. We gaan dat de pensioensleeftijd 65 is. Dat is namelijk de meest bekende pensioensleeftijd onder de Nederlandse bevolking. Let op, in veel pensioenregelingen kan de ingangsdatum van het pensioen worden veranderd. Let hier goed op. Het pensioen wat ingaat op 65 jaar verandert niet. Het is wel belangrijk om te weten wanneer je eerder met pensioen gaat dat je uitkering ook lager wordt. Dit kan ook een reden zijn waardoor veel mensen niet eerder met pensioen gaan.

Financieel niet haalbaar

Zoals we hierboven ook al aangaven kan het zijn dat het financieel niet mogelijk is om eerder met pensioen te gaan. Je kan er dan ook voor kiezen om aan deeltijdpensioen te gaan doen. Je gaat dan minder werken. Voor de uren die je minder werkt, gaat je pensioen in. Voor de uren die je blijft werken, ontvang je natuurlijk wel salaris voor en je bouwt je pensioen ook verder op. Je ontvangt dus gelijktijdig pensioen en salaris. Dit kan dus een mooie oplossing te gaan om toch gedeeltelijk met pensioen te gaan en nog een paar uur in de week te blijven werken. Op deze manier is het voor heel erg veel mensen wel financieel haalbaar om iets eerder met pensioen te gaan.