Berekenen.nl
Geplaatst op 4 oktober

Veel ouderen vinden AOW-leeftijd onduidelijk

De verhoging van de AOW leeftijd die de overheid op dit moment doorvoert, leidt ertoe dat niet iedereen simpelweg vanaf het 65e levensjaar aanspraak kan maken op een AOW-uitkering. In plaats daarvan is er sprake van een overgangsperiode, waarin de AOW-gerechtigde leeftijd steeds een beetje verder op zal lopen.

Wijzigingen en opmerkelijke verschillen

Er is sprake van een aantal wijzigingen, net als opmerkelijke verschillen. Personen die in september van dit jaar 65 jaar werden krijgen bijvoorbeeld vanaf december AOW. Anderen die in december dezelfde leeftijd bereiken dienen daar echter nog even op te wachten, zij komen hiervoor pas vanaf mei 2016 in aanmerking. Het is veel ouderen daarom niet goed duidelijk wanneer ze kunnen rekenen op hun AOW. Er is sprake van een stapsgewijze verhoging, waardoor bepaalde groepen net buiten de boot vallen en langer dienen te wachten dan anderen die een paar dagen eerder de leeftijd van 65 jaar bereiken.

Online AOW-leeftijd berekenen

Het is online mogelijk om je AOW-leeftijd te berekenen en na te gaan wanneer je kunt rekenen op de Algemene Ouderdomswet. Dit leidt tot een uitkering, waar we in Nederland een leven lang hard voor werken. De overheid schroeft de AOW-gerechtigde leeftijd op om het systeem betaalbaar te houden. We worden gemiddeld genomen ouder, waardoor het kabinet van mening is dat we ook langer door kunnen blijven werken. Benieuwd tot welke leeftijd je door dient te werken of wat op dit moment de prognose is? Je kunt online je AOW-leeftijd berekenen. Aan de hand daarvan kun je zelf nagaan tot welke leeftijd je in ieder geval zelf dient te werken om je inkomen bij elkaar te sparen.