Berekenen.nl
Geplaatst op 15 januari

Beleggen in 2021, wat zijn de veranderingen?

2020 was een jaar met veel beweging. De gevolgen van covid zijn van grote invloed geweest voor beleggers. Maar ook de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben grote invloed gehad op de financiële markten. Maar nu het nieuwe jaar net is begonnen wil iedereen graag weten wat er precies gaat veranderen voor beleggers. Waar moet je rekening mee houden en hoe kun je het beste beleggen in 2021. Je lees het hier in onze blog.

Het covid nog steeds invloed?

Hoe graag we er ook met z’n alle hard gewerkt hebben om aan het einde van coronavirus te bereiken aan het eind van 2020 is helaas niet gelukt. Ook in dit jaar heerst het virus nog enorm en moeten we de maatregelen accepteren. Toch is er de afgelopen weken wel goed nieuws gekomen. De GGD is inmiddels al druk aan het vaccineren. Met de komst van verschillende vaccins tegen het virus, lijkt het oude normaal weer voorzichtig terug te komen. Dit zal niet betekenen dat we volgende maand weer lekker uiteten kunnen. De lockdown is afgelopen dinsdag ook weer verlengt. Ondertussen zijn de beurzen wel flink gestegen. Op 29 december 2020 heeft AEX zelfs het hoogste punt van 20 jaar. Dat is veel belovend en betekent ook veel wanneer de economie weer goed begint te draaien.

Gaat de rente stijgen in 2021?

De rente is al een aantal jaren heel slecht. Dit komt vooral door het beleid van de Europese Centrale Bank. De ECB houdt de rente zo laag om de economie te stimuleren. Een lage rente zorgt er namelijk voor dat lenen relatief goedkoop is en dat consumeren aantrekkelijker wordt dan sparen. Het zit er helaas niet naar uit dat de ECB dit zal gaan veranderen. Daarom verwacht iedereen dat de rente ook in 2021 laag blijft. Bereken hier jouw rente.

Veranderingen in de vermogensbelasting.

Als we gaan kijken naar vermogensbelasting gaan er een aantal dingen veranderen in 2021. Zo is de belastingvrije voet flink verhoogd. In 202 was dit €30.846. in 2021 hoef je pas vermogensbelasting te betalen bij vermogens hoger dan €50.000. Dat is een groot verschil ten opzichte van vorig jaar. Bereken hier jouw vermogensbelasting.

Is vastgoed een goede investering?

Veel grote banken en andere partijen verwachten dat de huizenprijzen in 2021 zullen gaan dalen. De huizenprijzen zijn al lange tijd hoog. Deze moeten weer terugkomen naar de werkelijke waarde. Dit heeft belangrijke gevolgen voor mensen die in vastgoed investeren.  Hun belegging kan namelijk minder waard worden. We hebben het dan over mensen die een tweede huis hebben gekocht en deze verhuren.  De verkoopwaarde van hun huis kan in 2021 gaan dalen als de huizenprijzen echt lager worden. Dit zal uiteindelijk ook invloed hebben op de maximale verhuurprijs. Bereken hier jouw maximaal huurprijs. Of dit uiteindelijk ook gaat gebeuren kunnen we niet voorspellen aangezien dit verwachtingen zijn. Uiteindelijk zal de tijd het ons leren, maar een ding wat wel invloed heeft is een groot woningtekort, want dit is er nog steeds in Nederland.