Berekenen.nl
Geplaatst op 3 januari

De financiële veranderingen voor 2022

Het nieuwe jaar is begonnen! We zijn het dan ondertussen ook wel gewend dat er elk jaar weer financieel veranderingen plaatsvinden. Maar wat kunnen we dit jaar verwachten? Dat lees je hier.

Lagere bijdrage Zorgverzekeringswet

ZZP’ers betalen via de inkomstenbelasting een bijdrage aan de Zorgverzekering wet. De hoogte van de bijdrage is voor iedere ZZP’er anders. Dat komt omdat de hoogte van de bijdrage afhankelijk van het inkomen is. Het tarief van de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw gaat op 1januari 2022 naar 5,45%. In 2021 was dit nu 5,75%. We spreken dan ook van een kleine daling. De premie die je rechtstreeks betaalt aan jouw zorgverzekering staat hier wel helemaal los van. Dat is wel belangrijk om dat goed te onthouden. Er kan namelijk heel erg snel verwarring ontstaan wat eigenlijk helemaal niet nodig is aangezien ze helemaal los van elkaar staan.

Zelfstandigenaftrek gaat dalen

Wanneer je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent en voldoet aan het urencriterium dan heb je recht op een zelfstandigenaftrek. Deze gaat in 2022 omlaag van € 6.670,- naar € 6.310,- Hierdoor is het bedrag waarover je belasting betaalt hoger en betaal je meer inkomstenbelasting. Deze zelfstandigenaftrek wordt in de komende karen ook steeds telkens verder afgebouwd. Je moet dus als zelfstandigen de komen jaren steeds meer belasting betalen. Daarnaast is er ook ene kleine daling voor de inkomstenbelasting. Ondernemers voor de inkomstenbelasting gaan per 1 januari 2022 ook 37,07% belasting betalen over het inkomen in de eerste schijf. Tot 1 januari 2022 ligt dit percentage op 37,1% Ook hier worden er dus weer veranderingen doorgevoerd.

Verandering huurwoningen

Het kabinet wil dat huurder in meer situaties huurtoeslag krijgen of behouden. Het gaat om de situatie waarbij een kind uit het huishouden (nog) geen verblijfsvergunning heeft en daarnaast om een verruiming van het recht op huurtoeslag als de huur boven de huurtoeslaggrens gaat stijgen.

Vermogensbelasting

Spaarder betalen vanaf 2022 geen vermogensbelasting over hun vermogen tot € 50.650 (of €101.300 met fiscaal partner). Deze bedragen stijgen dus iets. Ze liggen nu op €50.000 en €100.00. Het is wel belangrijk om te weten dat het tarief in box 3 wel hetzelfde blijft. Dat blijft dus staan op 31%. Daar worden verder geen veranderingen doorgevoerd in 2022.


Onbelaste thuiswerkkostenvergoeding

We hebben er allemaal al een beetje van mogen proeven, maar de mogelijkheid om deels thuis te werken wordt nog aantrekkelijker voor werkgevers. Vanaf 1 januari 2022 kan de werkgever een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding geven van maximaal €2 per dag. Dat bedrag is bedoeld voor het dekken van de kosten van zaken als energie, toiletpapier en natuurlijk de heerlijke kopjes koffie je nodig bent om goed aan het werk te gaan. Het is niet zo dat de onbelaste reiskostenvergoeding nu weg gaat. De onbelaste reiskostenvergoeding van maximaal €0,19 blijft gewoon voor woon-werkverkeer. Met je werkgever kun je afspraken maken over de verdeling van het aantal dagen per week op kantoor of thuis Op de basis van die verdeling kan je werkgever vervolgens een vaste vergoeding geven. Dit is dan natuurlijk ook van toepassing wanneer er een lockdown is in 2022.