Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.1 / 10 (11)

Vermogensbelasting 2016 berekenen

Vermogenbelasting, oftewel vermogensrendementsheffing bereken je over alle bezittingen minus je schulden bij elkaar, dan heb je een bepaald vermogen. Over dit vermogen moet je omgerekend 1,2% vermogensrendementsheffing in Box 3 betalen. Let op, de overwaarde van je woning telt niet mee, deze wordt in Box 1 al verrekend. Op je vermogen in Box 3 heb je enkele vrijstellingen, wat men het heffingsvrije vermogen noemt. Bereken hieronder hoeveel vermogensbelasting jij in 2016 moet betalen. lees meer

Vul hier de waarde van alle bezittingen (groene, belegginen, bankrekeningen, 2e vakantiehuis) minus de schulden in. De waarde en hypotheek van je woning wordt al in Box 1 verrekend dus die hoef je hier niet in te vullen. In deze berekening houden wij zelf al rekening met de heffingsvrije vermogen van fiscale partners en eventueel de oudertoeslag.
Of u een fiscale partner hebt, hangt af van uw situatie:

-U bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap
-U bent niet getrouwd, hebt geen geregistreerd partnerschap en er staat iemand op uw adres ingeschreven
-Meerdere personen kunnen uw fiscale partner zijn, bijvoorbeeld:
-U bent getrouwd en er staat nog iemand anders op uw adres ingeschreven
-Er staan gedurende het jaar meerdere personen op uw adres ingeschreven

Hebt u maar een deel van het jaar een fiscale partner? Dan kunt u ervoor kiezen om het hele jaar als fiscale partners te worden beschouwd.

Het aangifteprogramma bepaald uiteindelijk of wie uw fiscale partner is voor het betreffende jaar.
Groene beleggingen zijn beleggingen in fondsen die deelnemen in projecten voor milieubescherming.

Voor groene beleggingen geldt een vrijstelling. Dat betekent dat u alleen belasting hoeft te betalen als de waarde van deze beleggingen boven een bepaald bedrag uitkomt. U betaalt dan belasting over het verschil tussen het bedrag van de vrijstelling en de waarde van uw groene beleggingen.

Vermogensbelasting 2016 berekenen

Wil je de vermogensbelasting 2016 berekenen? Net als in de afgelopen jaren gaat de Belastingdienst uit van een fictief rendement van 4% op je spaargeld en beleggingen. Over dat fictieve rendement betaal je vervolgens 30% belasting. Dit betekent dat de vermogensbelasting 2016 in de praktijk uitkomt op circa 1,2% per jaar.

Houd er rekening mee dat je de vermogensbelasting 2016 uitsluitend betaalt boven het grensbedrag van € 24.347 per persoon. Je hoeft alleen over het spaargeld of de beleggingen groter dan dat bedrag vermogensbelasting te betalen, het bedrag daar onder is daarvan vrijgesteld.

Totale vermogen 

Je kunt de vermogensbelasting 2016 berekenen door uit te gaan van je totale vermogen. Het gaat om het vermogen in box 3, een eventuele spaarconstructie, een bankspaarrekening of een andere pensioenvoorziening in box 1 mag je hierbij achterwege laten. Tel de saldi op je spaarrekeningen bij elkaar op en trek daar eventuele schulden van af. Is er sprake van een bedrag groter dan €24.347? Dan betaal je over het bedrag groter dan dit grensbedrag de vermogensbelasting 2016.

Vermogensbelasting in 2016

Benieuwd naar de vermogensbelasting in 2016 die je dient te betalen, op het moment dat je de aangifte inkomstenbelasting gaat doen? Je kunt de vermogensbelasting voor 2016 gemakkelijk online berekenen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Over het algemeen zal het gaan om maximaal een paar honderd euro, behalve wanneer je een groot kapitaal hebt. Wil je de vermogensbelasting 2016 terugbrengen? Zorg er dan voor dat je investeringen doet met het bedrag of los bijvoorbeeld een deel van de hypotheek af.

Vermogensbelasting 2016 berekenen

Omdat de oudertoeslag vanaf 2016 vervalt, wordt het aantal vrijstellingen vereenvoudigd. Hieronder zie je de vrijstellingen van 2016. Je kunt bij ons de vermogensbelasting 2016 berekenen. 

Wie Vrijstelling 2016
Alleenstaande                                          €24.437
Fiscale partners €48.874 


De algemene vrijstelling zal vanaf 2017 voor iedereen verhoogd worden naar € 25.000.