Berekenen.nl
Geplaatst op 7 december

3 tips om de vermogensbelasting te voorkomen

Heb je veel spaargeld? Dan betaal je daar vermogensbelasting over. Het maakt daarbij niet uit of je het geld in een oude sok hebt zitten of dat je het op de bank hebt staan, je moet er in alle gevallen de vermogensrendementsheffing over betalen. Wil je dat voorkomen? Wij zetten 3 handige tips voor je op een rij.

3 handige tips om de vermogensbelasting te vermijden

Je kunt het extra geld op je spaarrekening in je huis stoppen, door de hypotheek extra af te lossen. Je hebt het geld dan niet meer vrij tot je beschikking, waardoor je er geen vermogensrendementsheffing over hoeft te betalen. Houd er rekening mee dat je doorgaans 10 - 15% van je hypotheek boetevrij mag aflossen.

Je kunt je geld tevens beleggen, je laat het dan voor je werken. 2 op de 3 mensen met een vermogen van meer dan €50.000 kiezen daarvoor. Doe dit uiteraard alleen met geld dat je niet direct nodig hebt. Geld dat je belegd hebt levert meer op, waardoor je minder last hebt van de vermogensrendementsheffing.

Ten derde kun je het spaargeld gebruiken om je pensioen in orde te maken, vooral wanneer je een pensioengat hebt. Je kunt online je jaarruimte berekenen en aan de hand daarvan bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering afsluiten. Op die manier kun je de vermogensrendementsheffing en is het geld toch beschikbaar voor op latere leeftijd.

Vermogensrendementsheffing berekenen

Wil je de vermogensbelasting berekenen? Ook dit kun je eenvoudig online doen, om na te gaan welk bedrag je betaalt over het spaargeld dat je hebt staan. We betaalden lange tijd 33% belasting over een fictief rendement van 4% per jaar (in de praktijk 1,2% vermogensrendementsheffing). De Belastingdienst gaat hier wijzigingen in aanbrengen. Je kunt online eenvoudig de vermogensrendementsheffing berekenen.