Berekenen.nl
Geplaatst op 18 juli

Moet ik mijn studiefinanciering stopzetten

Dit is een van de meest gestelde vragen van studenten wanneer we richting de zomervakantie gaan. Moet ik nou wel of niet mijn studiefinanciering? Dat lees je hier.

Wanneer moet ik mijn studiefinanciering stopzetten?

Stop je met je studie? Nadat je bent uitgeschreven voor je opleiding, is het belangrijk dat je niet vergeet je stufi en reisproduct stop te zetten bij DUO. Wanneer je dit niet doet loopt je studieschuld namelijk gewoon op. Het is dus erg belangrijk dat je hier scherp op bent. Je wilt namelijk niet dat je schuld verder oploopt terwijl je er helemaal geen gebruik van maakt. Het is ook nog eens zo wanneer jij je niet op tijd uitschrijft voor je studiefinanciering krijg je een brief van DUO dat je dit gewoon terug moet betalen. Je kan dus beter op tijd aangeven dat je geen studiefinanciering meer wilt ontvangen, dit scheelt je namelijk een heleboel werk.

Studentenreisproduct stopzetten

Wanneer je recht op studiefinanciering weg valt heb je ook geen recht meer op je studentenreisproduct. Dit is iets wat heel veel mensen niet weten. Het is dan ook erg belangrijk dat je dit direct doorgeeft wanneer je aan DUO laat weten dat je geen studiefinanciering meer wilt ontvangen. Je kan dit uiterlijk doen op de 10de dag van de maand waarin jij geen recht meer hebt op je studiefinanciering. Dit kan je doen bij een ophaalautomaat van je Ov-chipkaart. Wanneer je dit niet op tijd doet en er mee door gaat reizen is de kans aanwezig dat je een boete krijgt. Deze boetes zijn geen grappen. Het kan je namelijk zo tussen de 75 en 150 euro kosten. Wij gaan er dan ook vanuit dat je dit geld liever op een leukere manier besteed. Wees er dus scherp en vooral op tijd mee. Je wilt namelijk geen boete ontvangen want dat is gewoon zonde.

Ik ben geslaagd, wat nu?

Heb jij je diploma gehaald? Dan moet je nog een aantal dingen regelen. Een van deze dingen is het stopzetten van je studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren stopzetten. Zoals we hierboven ook vermeld hebben is het ook belangrijk dat jij je studentenreisproduct stopzet. Als laatste moet jij je ook uitschrijven bij je school of universiteit. Het klinkt misschien gek, maar wist jij dat je diploma invloed heeft op de gevolgen voor je studieschuld? Soms moet je zelf nog iets doen om ervoor te zorgen dat je studieschuld verlaagd wordt of helemaal vervalt. Naast dat je al deze dingen stop moet zetten en moet laten weten aan DUO en je school of universiteit moet je ook nog iets anders doen. Het is namelijk heel erg belangrijk dat jij je diploma in een map doet of ergens opslaat waar jij hem eenvoudig terug kan vinden. Wanneer jij gaat solliciteren kan het namelijk voorkomen dat een werkgever vraagt je diploma te laten zien of mee te nemen naar een  sollicitatiegesprek. Het is dan wel belangrijk dat je die bij de hand hebt. Het zou namelijk zonde zijn dat jij niet aangenomen wordt omdat je niet kan aantonen dat jij je opleiding niet gehaald hebt.