Berekenen.nl
Geplaatst op 20 juni

Het huis uit

Als student zijnde ben je helemaal klaar met het thuis wonen. Het is tijd om op jezelf te gaan. Er zullen een aantal problemen zijn waar je tegen aan zult lopen. Het grootste probleem is het geld. Komt er genoeg geld binnen om al jouw uitgaven te kunnen betalen?

Studenten woningen

In steden waar veel studenten leven en studeren zijn de woningen voor deze doelgroep relatief duur. Er is veel vraag naar een woonruimte en weinig aanbod. Daardoor zijn de prijzen voor de studenten woningen best hoog. Hoe wil je deze prijzen als student gaan betalen? Je zou een huurtoeslag kunnen aanvragen zodat een deel van de kosten van de woning gedekt worden door deze toeslag. Hoe hoog te toeslag is kan je uitrekenen doormiddel van de huurtoeslag-berekenen-tool. Nadat er een aantal gegevens ingevuld zijn, weet jij precies hoeveel toeslag je kan verwachten.

Wonen en studeren

Om je woning te onderhouden is er natuurlijk geld nodig. Studenten zijn veel met school bezig, om er voor te zorgen dat ze hun diploma voor de opleiding binnenhalen. Daardoor blijft er weinig tijd over om te werken. Doordat de studenten veel tijd besteden aan hun studie, blijft er weinig tijd over om te werken. Als er weinig of niet gewerkt wordt zal dat betekenen dat het inkomen laag is. Ook hier is een oplossing voor. Als je studeert heb je recht op een studiefinanciering. De studiefinanciering biedt jou geld aan om alsnog te kunnen rondkomen tijdens je studie.

Studiefinanciering

Om je studiefinanciering te berekenen zijn er een aantal gegevens nodig. Je studiefinanciering wil als eerste weten waar je woont. Als je nog bij je ouders woont zul je minder studiefinanciering krijgen dan wanneer je een uitwonende bent. Daarnaast is het type onderwijs ook een belangrijk onderdeel van de hoogte van je studiefinanciering. De uitkeringen voor het hogere onderwijs liggen namelijk hoger. Daarom is het van belang om aan te geven welke opleiding je gaat doen en op welk niveau dat dan is.

 

Aanvullende beurs

Je studiefinanciering is je basisbeurs, elke student heeft recht op dat bedrag. Als je studeert zou je ook een aanvullende beurs aan kunnen vragen. Niet iedereen heeft recht op een aanvullende beurs, maar misschien jij wel! Je kan via de aanvullende-beurs-berekenen tool op een gemakkelijke manier berekenen of jij recht hebt op de beurs. Je zou deze beurs tegelijk met je basisbeurs kunnen aanvragen. Dat kan gemakkelijk, omdat beide beurzen worden aangeboden door dezelfde organisatie. Deze organisatie heet de Dienst Uitvoerig Onderwijs, oftewel DUO.

Toetsing inkomen

Als je bij de belastingdienst toeslagen wilt aanvragen, dan is de kans groot dat ze je vragen om een toetsing inkomen. Dan is het wel van belang dat je weet hoeveel dit is. Via verschillende rekenhulpen kun je berekenen wat jouw toetsing inkomen is. Deze kun je berekenen doormiddel aangiftes van eerdere jaren. Je zou dan het verzamelinkomen kunnen gebruiken om je toetsing inkomen te berekenen. Via de Toetsing-inkomen-berekenen-tool kan je snel en gemakkelijk berekenen hoe hoog dit inkomen is. Als je dit weet kun je verder om de gegevens bij de belastingdienst in te vullen.