Berekenen.nl
Geplaatst op 19 januari

Studiefinanciering: vanaf 2019 en 2020 steeds minder basisbeurzen

De studiefinanciering berekenen? Voor steeds meer studenten gaat het om de maandelijkse lening die ze ontvangen, in plaats van de basisbeurs. Het aantal studenten dat hier nog gebruik van kan maken neemt in rap tempo af, sinds de invoering van het leenstelsel.

Nieuwe studenten maken gebruik van het leenstelsel. Dat betekent dat ze op het mbo, hbo of de universiteit een beurs ontvangen, maar dat ze dat geld na hun studie allemaal terug moeten betalen. Dat is nog niet het geval voor studenten die al een paar jaar bezig zijn, en de basisbeurs nog ontvangen als een gift.

Basisbeurs verdwijnt: leenstelsel is ingevoerd

Een deel van de studenten zit nog in het oude stelsel. Zij ontvangen een basisbeurs als studiefinanciering, of kunnen zelfs rekenen op een aanvullende beurs. Ze mogen dat geld houden, als ze binnen 10 jaar hun diploma halen.

De studenten die gebruik maken van het leenstelsel ontvangen ook een bijdrage. Zij kunnen net als de rest hun studiefinanciering berekenen. Wel gaat het om bedragen die ze na het afronden van hun studie moeten terugbetalen. Ze krijgen dan meer tijd voor dan in het oude stelsel, maar krijgen het niet meer als een gift.

Studiefinanciering berekenen: voor mbo, hbo en universiteit

Wil je zelf de studiefinanciering berekenen? Je kunt een berekening maken voor het mbo, hbo of voor de universiteit. Bereken hoeveel studiefinanciering je kunt krijgen en of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs.

Houd er binnen het nieuwe stelsel rekening mee dat de studiefinanciering die je krijgt en kunt berekenen geen gift meer is. Je ontvangt het geld, maar moet dat terugbetalen als je klaar bent met studeren. Het is daarom verstandig om niet zomaar de maximale bedragen te lenen.