Berekenen.nl
Geplaatst op 2 januari

Toeslagen studenten met beperking vaak onterecht laag

Toeslagen berekenen blijkt een lucratieve business, vooral voor studenten met een beperking. Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) blijkt dat studenten met een functiebeperking steevast te lage toeslagen krijgen. Zij hebben recht op meer toeslagen, maar krijgen die niet altijd toegewezen.

Bovendien zijn de verschillen per gemeente enorm. Een student in Zwolle kan tot 310 euro per maand ontvangen, terwijl dezelfde student in Heerlen maximaal 31 euro kan krijgen. Dergelijke verschillen zijn volgens de vakbond niet eerlijk.

Oneerlijke toeslagen volgens LSVB

Er is volgens Carline van Breugel van de LSVB sprake van een oneerlijke situatie. Het zou volgens haar niet uit moeten maken waar de student woont. De studietoeslag is er voor studenten die naast hun studie niet kunnen werken, omdat ze een functiebeperking hebben. Die studenten zouden volgens de vakbond altijd even veel moeten krijgen. En de gemeente zou hen moeten helpen om de maximale toeslag te ontvangen, zodat ze voldoende inkomen hebben om zonder zorgen te studeren.

Zelf toeslagen berekenen en aanvragen

Zelf toeslagen berekenen en die aanvragen? Dat kan online met onze handige tool. Ontdek op die manier of je gebruik kunt maken van een toeslag voor kinderopvang, net als andere toeslagen die er beschikbaar zijn. Bijvoorbeeld huurtoeslag en zorgtoeslag, twee toeslagen die het fiscaal een beetje makkelijker maken. Het zijn tegemoetkomingen om een lager inkomen te compenseren. De toeslagen kun je zelf berekenen moet je zelf aanvragen bij de Belastingdienst, zodat je het geld daarvan kunt ontvangen.